0 of 0 for ""

Flomsikrer Seljords helligdom

Sweco er i gang med å sikre elven Bygdaråi i Seljord, som truer med å oversvømme bygdas helligdom – Dyrskuplassen.

I Seljord i Telemark har Bygdaråi, som ender opp i Seljordvatn, gravd seg faretruende ut i to svinger. I en ny flomsituasjon er det stor fare for at elven finner nye løp, og ved ett av punktene risikerer Dyrskuplassen, der handels- og landsbruksmessen Dyrsku’n og andre festivaler årlig arrangeres, å bli rammet. Seljordsmarknaden er Norges største landbruks- og handelsmesse, og samler ifølge arrangøren årlig over 90 000 besøkende tre dager i september.

– Vår jobb er å sikre to punkter der det er fare for at elven tar et nytt løp i en flomsituasjon. Dersom elva skulle ta et nytt løp truer den bebyggelse og en trafostasjon. Vi har vært på befaring og sett på hvilke løsninger vi kan benytte. I dette tilfellet anbefaler vi å bygge en flomvoll med store steiner i det ytterste sjiktet. Nå holder vi på å danne oss en formening om omfanget, og Seljord kommune måler opp slik at vi kan finne ut hvor mye vollen må forhøyes og forsterkes, sier Swecos oppdragsleder Bjørnar Roalkvam.

Sommerarbeid
Sweco har utarbeidet en beskrivelse av arbeidet som skal gjøres og laget tegninger av flomsikringene. Nå er Roalkvam i gang med å beregne hvor store steiner som må til for at sikringen skal være stabil. Seljord kommune har gjort strakstiltak i den ene svingen og gravd opp masser elven har ført med seg. Disse er tenkt å brukes som fundament for å bygge opp sikringen.

Sweco skal også bistå med å kontrahere en entreprenør. Hvis alt går etter planen skal arbeidene settes i gang til sommeren neste år når det er liten vannføring i elven.

– Det er en fordel at det er lavere vannstand når du skal grave ut og flytte masser. Det tidsvinduet må utnyttes.

Våtere og villere
Meteorologene er skjønt enige om at prognosene tyder på at vi vil oppleve mer ekstremnedbør. Vassdrag løper løpsk, og graver ut bebyggelse og infrastruktur, eller finner nye veier. Temaet får stor oppmerksomhet i pressen og VA-folket vil etter alt å dømme ha nok å henge fingrene i de nærmeste årene.

– Vi er inne i en periode der det blir våtere og villere, og vassdragene vil kunne bli større enn det de har vært på lenge. Det er blitt mer oppmerksomhet rundt flomsikring fordi nedbøren forårsaker større skader, og myndighetene bevilger mer penger til forebygging og sikring av viktig infrastruktur. Dette er et relativt lite prosjekt, men vi utfører oppdrag over hele skalaen. Ingen er for liten og ingen er for stor, sier Roalkvam.