Nytt hovedkontor på Grønland
I september samlet vi 800 av Swecos arkitekter og ingeniører under samme takterrasse i Urtekvartalet i Oslo sentrum. Flesteparten av dem går fra å være omgitt av trær, sjø og fuglekvitter, til asfaltjungel, liv og røre.
– Dette er en av de få bydelene i Oslo der du ikke kan forutse hva som skjer rundt neste hjørne, sier konstituert divisjonsdirektør for Sweco Architects, Johannes Goa Ludvigsen.
Ifølge ham har Sweco hatt Grønland på radaren lenge. Hver sommer samarbeider Sweco med Aspelin Ramm om et sommerstudentprosjekt, og nesten hvert år har prosjektet kretset rundt Grønland. I 2020 skulle studentene gjøre bydelen sirkulær. I 2021 analyserte de Grønlands gatehjørner. I 2022 utforsket de hvordan kontorbygg i sentrum kan bli en god nabo for nærmiljøet, og i fjor hyllet de Grønlands rot og skitt og kaos.
Men vi kommer ikke utenom at Grønland har fått mye tyn i mediene den siste tiden. Knivstikking, gjengkriminalitet, bekymrede naboer og butikkinnehavere som gir opp å drive forretning i området.
Bærekraft og sosialt mangfold i Grønland
Grønland er utvilsomt et komplekst område full av motsetninger: Kontorbygg vegg i vegg med kebabsjapper, dresskledde forretningsfolk side om side med rastaflettede hippier, og dopsalg bare et stenkast unna Operaen, hovedbiblioteket, og noen av Oslos dyreste leilighetsbygg.
Et av kriteriene til valg av nytt hovedkontor, var at det skulle være enkelt å sykle, gå eller reise med kollektivt til jobb.
– Kjernen i Sweco sin virksomhet er å drive byutvikling. Det betyr at vi må være der byutviklingen skjer, og Grønland er en veldig spennende bydel i full transformasjon, sier Vivi-Ann Conradi. Hun er facility manager i Sweco, og har ledet konseptutviklingen for hvordan den nye arbeidsformen skal bli når vi flytter til Urtekvartalet.
Hvordan Sweco blir en god nabo i Grønland
– Grønland er et unikt område i Oslo. Jeg gleder meg til å flytte nettopp dit på grunn av mangfoldet i både folk, arkitektur og tilbud. Grønland har en egen atmosfære som jeg blir glad av. Det er litt uforutsigbart og det gjør at jeg stopper opp og tenker og blir inspirert, sier sosiolog i Sweco Architects, Rikke Sjøhjelle.
Det siste året har Rikke kartlagt og analysert Grønland for å finne ut hvordan Sweco kan bli en god nabo for området.
– Å håndtere samfunnsutfordringer innebærer å tenke nytt, sier hun.
Analysen har resultert i at hovedkontoret får en åpen førsteetasje, og 100 kvadratmeter som skal brukes til utadrettede aktiviteter for lokalmiljøet. For å finne ut av hva dette lokalet, som har fått navnet «Nabolagskontoret» skal brukes til, har hun involvert skoler og foreninger inn i prosjektet med ambisjoner om å dele både kunnskap og kvadratmeter med lokalsamfunnet.
Fremtidens kontor for arkitekter og ingeniører
I prosessen med å utforme det nye hovedkontoret, har brukergrupper kommet med innspill om ønsker og behov for fremtidens arbeidshverdag.
– Folk har ulike måter å jobbe på, og det vil det nye kontoret vårt reflektere. Vi får mange tilrettelagte soner slik at man enkelt kan skifte miljø i løpet av dagen. En positiv bieffekt, er at det blir lettere å bli kjent med hverandre på tvers av divisjonene, sier Vivi-Ann.
Fra Urtekvartalets øverste etasjer kan du skimte den glitrende sjøen mellom høyhusene i Barcode. Fra gatene utenfor støyer det i bilhorn, rop, trikkehjul mot jernskinner, måkeskrik og brusingen fra Akerselva. Snart står kontorbygget ferdig og skal fylles med ingeniører og arkitekter, restaurantansatte, baristaer og våre nye naboer.
Johannes ser frem til at dette blir den nye hverdagen.
– Vi vet at nytenkning styrkes av friksjon og inspirasjon. Fra og med september får vi begge deler på Grønland, avslutter han.