0 of 0 for ""

Sweco prosjekterer REEtecs nye anlegg for sjeldne jordmaterialer

Sweco bistår når REEtecs nye anlegg for produksjon av sjeldne jordmetaller på Herøya i Porsgrunn skal bygges om, utvides og tilpasses ny produksjon.

Illustrasjon: Børve Borchsenius Arkitekter as

– Vi i Sweco har ventet lenge på avgjørelsen om å sette i gang med prosjektet, og gleder oss til start. Vi har prosjekteringsansvaret for anlegget der produksjonen av magnetmetallene skal foregå, og er inne med alt fra bygningsingeniører, brannrådgiver, vann og avløp, elektrofag og ventilasjon, sier Nils Petter Amundsen, prosjektleder i Sweco.

REEtecs anlegg på Herøya i Porsgrunn skal produsere magnetmetallene neodym og praseodym. Disse brukes blant annet i elmotorer og vindturbiner. Anlegget skal kunne produsere over 700 tonn av disse metallene i løpet av ett år. Det utgjør fem prosent av antatt etterspørsel i EU. Målet er at bygningsarbeidet skal være ferdig i løpet av ni måneder, slik at anlegget skal være i drift i midten av 2024.

– Vi i Sweco er stolte over å være med på industrieventyret her i Porsgrunn, blant annet gjennom REEtecs nye anlegg som skal produsere sjeldne materialer som skal sikre klimaomstillingen. Nå skal vi jobbe godt og hardt de neste månedene slik at anlegget blir klart innen midten av 2024, sier Nils Petter Amundsen, prosjektleder i Sweco.

Sweco fortsetter å bistå i elektrifiseringseventyret

Fra før er det kjent at Sweco hjelper Vianode med ombygging av et bygg på Herøya som skal levere grafitt til flere tusen elbiler. Målet er i første omgang å levere batterimaterialer til over 20 000 elbiler, før produksjonen skaleres opp til leveranser av materialer til to millioner elbiler i året innen 2030.

Sweco bistår i tillegg i flere av de andre viktige industriprosjektene på blant annet Herøya som skal bidra til at Norge, og verden, når sine klimamål.

– Industrien er helt nødvendig for å nå klimamålene. Derfor er Sweco involvert i flere av de grønne industriprosjektene som finnes og utvikles på Herøya i Porsgrunn. Å få bidra i prosjekter og jobbe sammen med selskap som REEtec og Vianode som skaper noe verden trenger, og som gir verdiskapning og arbeidsplasser, er givende, sier Tore Øverås, regionleder for Sweco i Vestfold og Telemark.