Prosjekt
Thune Eureka
Industrihistorie i hjertet av Skøyen
Tidlig på 1900-tallet vokste Skøyen frem som et industrisentrum. Hundre år senere har industrien flyttet ut, og tung produksjon av dampmaskiner og lokomotiver er erstattet av kontorer og butikker.
- Sted
- Oslo
- Byggeår
- 2020-2022
- Prosjektstørrelse
- 11 000 m2
- Formål
- Næring
- Byggherre
- Fram Eiendom
Fleksible kontorløsninger i et levende nærmiljø
I området rundt Thune Eureka finner vi et yrende liv med stort utvalg av restauranter, kafeer, treningssentre og andre servicetjenester. Planleggingen av det 11.000 kvadratmeter store kontorbygget startet i 2012, med mål om å skape et godt tilpasset bygg som skal føye seg fint inn i de industrihistoriske omgivelsene, og samtidig være fleksibelt nok til å endre seg med tiden.
Bygget har publikumsrettede fasiliteter som restaurant, møbelforretning og bakeri. Kontorlokalene er lyse og romslige, og har moderne trenings- og garderobe fasiliteter, samt innendørs sykkelparkering. Arealene som omslutter takterrassen, skal dekkes med beplantning.
– Først og fremst var det viktig for oss å la huset komme godt ned på bakken, slik som Nabobyggene. Disse er trygge, solide bygg – sånne som du har lyst til å gå bort å klemme litt, sier seniorarkitekt Per Erik Martinussen. – Vi ønsket at nybygget skulle gi den samme solide følelsen, samtidig som det er et moderne og miljøvennlig signalbygg med BREEAM Very Good-sertifisering.
Det er ikke første gang Per Erik følger prosessen fra spede skisser til et ferdig bygg. I 1981 tok han eksamen ved Arkitektur- og designhøgskolen i St. Olavs gate, og 5 år senere startet han og Per Einar Knutsen Arcasa Arkitekter. Førti år som byggende arkitekt har gitt Per Erik noen perspektiver på eget fag og bransje. Å være for detaljert med reguleringsplanene kan føre til utdaterte bestemmelser som krever store dispensasjoner, mener han.
– Å stille krav til arkitektene er viktig, men det er også viktig å gi oss tillit. Verden endrer seg raskt, og behovene endrer seg sammen med den.
Tidløse kvaliteter i moderne drakt
Ofte tar det mellom ti til femten år fra et skisseprosjekt til et bygg står ferdig. For å unngå at prosjektet blir utdatert før det engang er ferdig, må kontorbygg være fleksible. Thune Eureka har en kontorløsning som håndterer endringer over tid uten å måtte gjøre større ombygginger. Det innebærer å dele bygget i ulike soner avhengig av hvilken arbeidsform eller sosiale setting arealene skal brukes til.
Mens Thune Eurekas grunnleggende strukturer er solide og av høy kvalitet, har alt av interiør og lettvegger så få bindinger og begrensinger som mulig.
– Interiør er ferskvare. Før installerte vi plassbygde gipsvegger, men nå lager vi modulære interiørløsninger som enkelt kan flyttes på eller bygges om, sier Per Erik.
Forener tradisjon og byliv
For å passe til de pusskledte fabrikkbyggene bak, er Thune Eureka kledd i lyse varme steinfasader med store glassfelt. Disse innrammes i gyllent metall som spiller fint med sollyset. Med brede fortau og en utadvendt første etasje, bidrar bygget også til bylivet på Skøyen.
– Som arkitekt er jeg først og fremst inspirert av nabolaget der jeg vokste opp, nemlig Frogner. Jeg mener vi bør ivareta gatelivet fremfor bakgårdene. Men mens Frogner er et tradisjonelt nabolag, synes jeg også at Bjørvika er et spennende eksempel på god byutvikling fra vår tid. Her skjedde utviklingen raskt. På bare femten år fikk vi til et nytt nabolag, der moderne arkitektur er blandet med klassiske byplanprinsipper som offentlige rom, torg, og allmenninger. Varierte gatefasader og en spennende og variert arkitektur. For meg representerer dette området en moderne tolkning av tidløse kvaliteter, noe som vi også har forsøkt å få til med Thune Eureka, avslutter Per Erik.