Sweco satser på sjømat
Sweco samler og strukturerer sjømatsatsingen, og trekker inn ekspertise fra kontorer over hele landet. Markedsekspert og døråpner Vibeke Juriks leder satsingen.
– Vi er rundt ti kolleger fra Tromsø, Narvik, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo som utgjør sjømat-teamet. Nå går vi bredt ut og retter innsatsen mot sjømataktører i hele Norge, sier Vibeke Juriks, som i mange år har jobbet tett på markedet i Fish Pool – en internasjonal markedsplass for kjøp, salg og prissikring av handel med oppdrettslaks.
Døråpner til markedet
Med en master i energi, naturressurser og miljø fra Norges Handelshøyskole i bagasjen, er hun nå på plass i Sweco som seniorrådgiver og prosjektleder for Team Sjømat, og som døråpner inn til aktørene i sjømatbransjen.
– Nå skal jeg lære Sweco å kjenne. Jeg er ikke ekspert på fagene, men kommer inn med kunnskap om bransjen og markedet, og ikke minst kjenner jeg folkene vi kommer til å møte. Jeg hadde første arbeidsdag 2. januar og er veldig ivrig etter å komme skikkelig i gang. Det nye teamet har allerede deltatt på tre seminar for oppdrettere i Tromsø og i Bergen, sier Vibeke.
Akvakultur
I første omgang retter sjømat-teamet innsatsen mot akvakultur og lakseoppdrett.
– Prosjektering av ulike typer anlegg, utvikling av arealplaner, elektrifisering av flåter og kaier, risikoanalyser, berganalyser, pumpesystemer, slakterier og betongkonstruksjoner er noen av svært mange tjenester bransjen har behov for, og hvor Sweco kan levere ekspertise.
Sjømat er Norges nest største eksportartikkel og består av mer enn akvakultur, på sikt kan Swecos satsing utvides til andre felt innenfor sjømat.
– Det er mye kunnskap blant oppdretterne, og vi har ingen planer om å fortelle at vi kan alt bedre enn dem. Målet vårt er å vise frem det vi er gode på, samtidig som vi lærer mer om bransjen.