0 of 0 for ""

Sweco prosjekterer verdens høyeste trehus – igjen

Sweco er rådgiver når ny rekord for verdens høyeste trehus skal settes. Mjøstårnet i Brumunddal vil strekke seg over 18 etasjer, med en total høyde på over 80 meter.

Bygget, som vil ha et totalt omfang på rundt 15 000 kvm, skal inneholde både leiligheter, hotell og restaurant, samt fellesarealer. I tillegg omfatter prosjektet et moderne svømme- og badeanlegg på rundt 4 000 kvm. Arthur og Anders Buchardt i AB Invest er byggherre, og HENT er entreprenør. Moelven Limtre er hentet inn som total-underleverandør, mens Sweco er rådgivende ingeniør. Swecos oppdrag omfatter byggteknikk, i tillegg til brann, akustikk og betong.

– Dette er et grensesprengende og innovativt prosjekt, hvor bærekraft står i fokus. Vi har vært med på forprosjektet, og er nå i full gang med prosjekteringen. Dette er et spennende oppdrag på alle måter, sier Magne Aanstad Bjertnæs, Swecos oppdragsleder for prosjektering av byggets hovedbærekonstruksjon.

Fra én verdensrekord til en annen

Bjertnæs var med da Sweco prosjekterte Treet i Bergen, et 50 meter høyt trehus som ble verdens høyeste da det sto ferdig i 2015. Dét var også mange av de andre Sweco-ansatte som jobber med Mjøstårnet, og disse har dermed inngående kunnskap og erfaring fra høye trekonstruksjoner, som de nå benytter seg av.

I følge Bjertnæs er det mange likheter mellom de to høyhusene, men også flere vesentlige forskjeller.

– Særlig bæresystemene er ulike. Mens Treet var satt sammen av moduler, med et rammesystem rundt, har Mjøstårnet et rent bjelkesøylesystem, med en mer åpen planløsning. En fun fact er at hjørnesøylene er på hele én ganger én meter, sier han.

Høyt aktivitetsnivå

Swecos medarbeidere fra flere steder i landet er involvert i det ambisiøse prosjektet om dagen. Særlig spennende er det nok for rådgiverne fra Lillehammer og Hamar, som er med på å skape det som blir et landemerke i Mjøsregionen.

Siden inngangen til 2017 har aktivitetsnivået på prosjektet vært høyt, og mindre å ta seg til blir det nok neppe med det første. Byggefasen starter allerede rundt påsketider, og bygget skal stå ferdig i mars 2019.

 

 

Illustrasjoner: Voll Arkitekter