0 of 0 for ""

Sweco-prosjekt vant internasjonal BIM-kåring

130 prosjekter fra 36 ulike land var nominert til årets «Tekla Global BIM Awards», og Randselva bru ble den store vinneren.

Brua vant førsteprisen i hovedkategorien; beste internasjonale BIM-prosjekt, i tillegg til prisen for beste BIM-modell innenfor infrastruktur og prisen for Skandinavias beste BIM-prosjekt.

–  Det er klart det er stas å vinne, det betyr at jobben vi gjør i Norge får internasjonal oppmerksomhet. Her konkurrere vi mot alt fra store stadioner og sykehus, til berg og dalbaner, forteller Øystein Ulvestad, BIM-utvikler i Sweco.

– Prisene er også en bekreftelse på at arbeidsmetodikken vi utvikler er riktig og at den bidrar til å bevege bransjen fremover, sier Krzysztof Wojslaw, ekspert på parametrisk design og VDC i Sweco Norge.

Brua er en totalentreprise hvor PNC Norge er oppdragsgiver og utførende entreprenør, Sweco Norge har modellerings- og prosjekteringsansvaret og Armando Rito er ansvarlig for beregningene.

Utfordrer status quo

Den 634 meter lange betongbruen er modellbasert. Det betyr at bruen skal bygges uten bruk av tegninger. I juryens begrunnelse trekkes mengden informasjon modellen inneholder, konstruksjonens geometri og modellens kompleksitet frem som avgjørende for at det var dette prosjektet som vant.

– Det er ikke første gang vi lager en modellbasert bru, men det er første gang vi har designet en av denne størrelsen. Avdelingsleder Amund Geicke har vært en pådriver for at vi skulle få det til, og det har vært veldig motiverende, forteller Øystein.  

Modellen inneholder rundt 300 000 ulike komponenter, og disse inneholder igjen rundt 40 ulike informasjonskapsler.

– En stor del av jobben vår gikk ut på å lage arbeidsmetoder som klarte å fange kompleksiteten i det vi gjorde, i tillegg til at vi måtte etablere en metodikk som lot oss kontrollere store mengder data. Det var en spennende utfordring, og målet har vært å etablere en struktur som sørger for at riktig data blir presentert til rett person, til rett tid. For å sikre at vi hadde den rette kompetansen på plass samarbeidet vi med eksperter i både Sweco Finland og Polen, og dette samarbeidet har vært en viktig suksessfaktor, forteller han.

Øystein roser også Statens vegvesen og Vegdirektoratet for samarbeidet de har hatt underveis.

– Vegdirektoratet har vært flinke til å komme med innspill til hvordan modellen bør bygges opp, hvilken informasjon den skulle inneha, og hvordan de ønsket at informasjonen skulle bli presentert. Det var første gang de også skulle godkjenne denne type modell, så vi var avhengige av et godt samarbeid, påpeker han.

Alle gode ting er 3(D)

De to BIM-ekspertene håper at flere fagområder tar i bruk parametrisk design i sine prosjekter.

– Parametrisk design medfører mange fordeler. I modellbaserte prosjekter er det lett å gjøre endringer, du kan gjenbruke designet, det er lett å formidle hvordan det endelige resultatet vil bli og det legger til rette for et bedre og tettere samarbeid mellom alle involverte aktører, sier Krzysztof.

– I denne kåringen har vi sett hvor mye banebrytende BIM-arbeid som skjer der ute, og nå gleder vi oss til å bidra til å drive utviklingen fremover, sier Øystein.