0 of 0 for ""

Sweco-bygget i Bergen kan vinne internasjonal prestisjepris

Bærekraftige løsninger og energieffektivitet har sikret Sweco-bygget i Bergen en plass på listen over nominerte til CIBSE Building Performance Awards 2020.

Bygget er en av fire finalister som kjemper om prisen «Årets internasjonale prosjekt» i den internasjonale konkurransen. Prisen deles ut av den engelske institusjonen for sertifiserte ingeniører – CIBSE.

– CIBSE er en anerkjent institusjon i England, og det er de som legger premissene for hva som kjennetegner beste praksis i bransjen. Det er klart det er stas å være nominert, spesielt med tanke på hvor mange spennende byggeprosjekter som finnes rundt i verden, sier Swecos energirådgiver Asbjørn Stoveland.

Bygget på Fantoft er det eneste europeiske prosjektet som er nominert, og vinneren kåres i februar 2020.

Byggets ambisjonsnivå, oppfølging av bygget, det reelle energiforbruket og inneklima er kriterier CIBSE vektlegger i konkurransen. Asbjørn setter pris på at det faktiske energibruket, og ikke bare ambisjonene, trekkes frem.

– Byggets tekniske løsninger gjør at vi bruker omlag tre ganger mindre energi enn tilsvarende bygg, og vi ser stadig etter forbedringer vi kan gjøre, sier han.

Byggherre for prosjektet var Fantoft Utvikling, Lars Jønsson var totalentreprenør og arkitekt var Lund & Partnere arkitekter. 

Fikk fritt spillerom
Konkurransen omfatter prosjekter som ble ferdigstilt mellom 2016 og 2018. Sweco-kontoret på Fantoft stod innflyttingsklart i 2016. Da hadde våre egne ingeniører fått muligheten til å utforme sin nye arbeidsplass. 

Resultatet ble et energieffektivt og miljøvennlig bygg, med innovative løsninger for blant annet oppvarming og nedkjøling.

– Tappevannet på kontoret varmes opp av overskuddsvarmen som kjølediskene på Meny produserer. Denne varmen blir vanligvis dumpet gjennom tørrkjølere, men her sparer vi den. På denne måten unngår vi å fyre for kråkene, samtidig som vi sikrer varmtvann i både dusjer og springer, sier Asbjørn.

På taket er det solceller. Energien som produseres her mates rett inn i byggets hovedinntak, og blander seg med hele byggets elektriske energiforbruk.

– Solcellene produserer faktisk akkurat det vi hadde beregnet, og har redusert behovet for kjøpt energi med 12 prosent. Det er morsomt at vær og vind var det som skulle være mest forutsigbart her.

For å redusere energibehovet knyttet til kjøling, bruker bygget en variant av befuktning av ventilasjonsluft.

– Til tross for at vi har hatt to varme og fine somre de siste årene, så bruker veldig lite energi på nedkjøling.

Oppfølging er nødvendig

Mye har skjedd innenfor energivennlige bygg siden 2016, og energirådgiveren trekker frem at de stadig gjør forbedringer.

– Vi ser alltid på tiltak som kan gjøre bygget enda bedre. Vi har blant annet gjort forbedringer knyttet til solskjerming, og undersøker hvordan vi kan redusere energibruken knyttet til oppvarming.

Disse erfaringene har også ligget til grunn for nominasjonen.

– I tillegg til å vise flotte beregninger legger vi også frem de faktiske resultatene. Vi informerer om driftsavvik og hva vi gjør for å justere. Denne type kunnskapsdeling er avgjørende for å bevege bransjen i riktig retning, sier han.

Nå krysser han fingrene for at summen av gode tiltak, faktiske resultater og høye ambisjoner fører dem til topps i konkurransen.

– Det er stas å bare være nominert, men det hadde selvfølgelig vært utrolig gøy om vi stakk av med seieren, avslutter Asbjørn.

Bildet:  øverst f.v: Dan Vegard Vårdal (Sweco), Asbjørn Stoveland (Sweco), Tim Sætre (Lars Jønsson), Tor Lund (Lund og Partnere), Agnar Birkeland (Sweco), Siri Pedersen (Fantoft Utvikling), Petter Færøvik (Capera Invest), Endre Pedersen (Fantoft Utvikling).