Støtte til å realisere klimavennlige prosjekter
Sweco er i toppen når det kommer til å søke om midler fra Enova. – Jeg er ikke overrasket, sier energirådgiver Asbjørn Orheim Stoveland. Han har fått støtte til flere av prosjektene han jobber med, og oppfordrer flere til å benytte ordningene.
Enova bidrar med økonomisk støtte til prosjekter som vil ta i bruk nye og klimavennlige teknologier. Asbjørn tror det er flere grunner til at Sweco er i søknadstoppen.
– Vi kjenner programmene, vi vet hva som er vanlige energiløsninger og vi kjenner energimarkedet godt. I tillegg er vi opptatt av energieffektive, innovative og bærekraftige løsninger, og da er det naturlig at vi er gode rådgivere for de kundene som er interessert i å søke, forklarer han.
I følge Asbjørn kan midlene være avgjørende for at man velger å tenke bærekraft når man går i gang med et prosjekt.
– Dette er en utmerket ordning for aktører som ønsker å satse på nye og bærekraftige løsninger. Innovative tiltak kan være både kostbare og usikre. Da hjelper det at man kan søke støtte fra Enova. De ønsker nesten alltid å dekke en del av tiltaket, sier han.
Sikret prosjektrealisering
Pengene Enova forvalter kommer fra Energifondet. I 2017 ble det overført 1,956 millioner kroner hit. De tilbyr blant annet støtte til prosjekter innenfor bygg og eiendom, industri, anlegg og energisystemer.
Asbjørn understreker at de ulike ordningene har bidratt til at Sweco har kunnet realisere flere prosjekter, og trekker frem rehabilitering av Varden skole i Bergen som et godt eksempel.
– Her fikk vi støtte til å bygge hybride solceller og solfangere. Solceller får man vanligvis ikke støtte til, men vi la frem et forslag som skulle gjøre det mulig å ta i bruk varmen som dannes i solcellene, forteller han.
Det innovative ved prosjektet er at varmen fra solcellepanelene trekkes ut, og brukes til å forvarme tappevann og tilføre varme til varmepumpens fordamper.
– Her går solstrømmen som normalt, men løsningen øker virkningsgraden av solcellene og bidrar til varmeproduksjon. Det var dette som gjorde at vi fikk støtte, forklarer Asbjørn.
Ønske om å skyve grenser
Enova kan også bidra økonomisk allerede før prosjekteringen starter.
– De har et program for konseptutredninger, dette har vi dratt nytte av. Denne typen utredninger tar tid, men legger til rette for at man får et godt beslutningsgrunnlag. Da vi i samarbeid med en utvikler skulle utrede muligheten for å gjøre et område selvforsynt med energi, dekket Enova 50 % av kostnadene. Dersom støtten ikke hadde vært tilgjengelig, er det ikke sikkert at utbygger hadde hatt mulighet til å gjennomføre forhåndsanalysen, sier Asbjørn.
Han har god kjennskap til ordningene, med lang erfaring som søker på vegne av prosjekteiere. Han har også vært programkoordinator for Enova. Nå oppfordrer Asbjørn flere til å benytte seg av ordningen, og påpeker at det ikke er vanskelig å søke om støtte.
– De som ønsker støtte må vise at de ønsker å skyve grensene i markedet. Tanken er at man skal videreutvikle standardløsninger, og det er en fordel å ha en formening om hva som er innovativt, sier han.
Vil du vite mer om Enova? Besøk nettsidene deres her.