0 of 0 for ""

Et kontorbygg, en gang, og mennesker som går

Sikrer ren luft

I gjennomsnitt tilbringer vi 90 prosent av tiden vår inne. Da sier det seg selv at luften som blåses inn i byggene må være ren.

I 2022 skal et splitter nytt, BREEAM-excellent kontorbygg stå klart i Universitetsgata. Bygget er en del av utbyggingen på Tullinløkka, som skal bringe liv tilbake i Tullinkvartalet. En viktig del av kontorutbyggingen er ventilasjon og et sunt inneklima.

– Ofte tenker man at bærekraft kun handler om å kutte CO2-ekvivalenter, men bærekraft handler også om sosiale aspekter. Ventilasjonen i bygget skal være god nok til at du skal kunne jobbe uten å bli for varm eller tung i hodet, sier VVS-rådgiver Oskar Stadaas Sjøgren.

Den siste Urban Insight-rapporten viser at innen du fyller 80 år, har du tilbragt 72 av årene innendørs. Dersom ventilasjonen innendørs ikke er god nok, vil blant annet CO2-konsentrasjonen bli for høy. Det fører til at man blir sliten og trøtt.

– Vår jobb er å blåse inn ny og frisk luft, og skifte ut den som er gammel og brukt. Vi må også sørge for at luften vi blåser inn ikke er forurenset. I tillegg må vi sørge for at den luften vi dytter ut av bygget ikke er til sjenanse for andre, og i visse tilfeller må vi rense den før vi slipper den ut.

Mann med blondt hår, skjorte og genser smiler til kamera

Oskar Stadaas Sjøgren, sivilingeniør VVS.

– I de nye kontorbyggene er det også tatt i bruk metoder for å spare energi, samtidig som det skaper et sunt inneklima. I stedet for å slippe den ferdige oppvarmede luften ut om vinteren, bruker aggregatene varmen fra den brukte luften til å varme opp uteluften som er på vei inn i bygget. Slik gjenvinner vi varmen på en god måte på vinterstid.

Prosjektet startet i 2019, og  Sweco har levert rådgivning innen elektro, VVS, vann og avløp, energi og miljø. Av ti etasjer skal de to første være næring, hovedsakelig restauranter, og de åtte resterende skal bli kontorer.

– God ventilasjon fører til at brukeren av bygget får en bedre opplevelse, og jeg tør å argumentere for at det øker trivsel. Ingen trives med å sitte i lange møter hvor luften ikke blir skiftet ut, avslutter Oskar.

Nysgjerrig på helsefremmende bygg, og viktigheten av godt inneklima, ventilasjon og dagslys? Les den nyeste Urban Insight-rapporten her.