Oslo Rådhus har fått ny belysning

Siden 2019 har Sweco jobbet med prosjektering av belysningsløsning for Oslo Rådhus. Nå er hele den utvendige flombelysningen byttet. – Det var på tide, sier belysningsrådgiver Pål Thorstensen.

Flombelysningen av Oslo Rådhus har lenge skrantet. Flere av lyskasterne var eldre enn 30 – 40 år, og manglende vedlikehold og lyskildeskift gjorde at totalinntrykket av belysningen var forholdsvis dårlig. Sweco har vært ansvarlig for prosjekteringen og belysningsløsning av den utvendige flombelysningen. Nå er alle armaturene byttet ut, og alle fasadene er blitt belyst. Anlegget som tidligere krevde hyppige lyskildebytte har nå armaturer med over 100 000 timers levetid.

– Vi er strålende fornøyde med resultatet! Det er mulighet for høyere belysningsstyrke med betraktelig bedre jevnhet, og ikke minst langt mer vedlikeholdsfritt da man slipper å skifte lyskilder, sier Pål Thorstensen, belysningsrådgiver i Sweco.

Rådhuset og katedralen har tradisjonelt sett vært de mest betydningsfulle bygningene i mange større europeiske byer. I dag er utdelingen av Nobels fredspris en av mange, store begivenheter som finner sted i Oslo Rådhus hvert år.

 En lys slutt

Oslo rådhus er bygget i teglsten. Det er en komplisert fasadestruktur med hensyn til korrekt belysning. Flere ganger måtte teamet prøve forskjellige lyssettinger for å finne riktige produkter og fargetemperatur som gir den gode gløden i fasaden.

– I tillegg var et av kravene å beholde de eksisterende armaturplasseringer. Det var utfordrende å skulle benytte de eksisterende plasseringene av lyskasterne for å optimalisere belysningsstyrken. Men, gjennom godt samarbeid mellom alle involverte nådde vi målet om jevn belysning på flatene, uten markerte punkter, sier Pål.

I tillegg til at Rådhuset skulle få en utvendig belysning som var bygget verdig, var et overordnet mål energibesparelse.

– Den nye belysningen vil, med samme belysningsstyrke benytte rundt 1/3 av strømforbruket som var der tidligere. Det er mulig fordi vi har byttet ut 400W natrium høytrykks lyskilder med LED-armaturer, sier Pål.  

Selv om det er betydelig færre lysarmaturer er effektforbruket ved full styrke fremdeles bare 2/3 av opprinnelig effektforbruk, og da med en anselig høyere belysningsstyrke enn opprinnelig. Styring av armaturene foregår med et trådløst styresystem, og hver armatur kan dimmes individuelt.

Du kan lese mer om prosjektet og det historiske bygget i denne artikkelen.

Fotograf: Arild Danielsen.