0 of 0 for ""

Løser 90 prosent av problemene før de når byggeplass

Sebastian Grimsmo er BIM-tekniker med anleggserfaring. Hans forståelse for byggeprosessen og erfaring fra anlegg, kombinert med kompetanse innen parametrisk design, bidrar til effektiv prosjektering. Nå er vi på jakt etter flere som han.

Allerede som ettåring ble Sebastian Grimsmo interessert i det som skjuler seg under bakken. Han fikk sin første lekegravemaskin som treåring og da han skulle bestemme seg for hva han ville bli når han ble stor, var valget enkelt: han ville jobbe på anlegg. Selv kaller han det medfødt graventusiasme, og med en far som drev eget graveentreprenørselskap er det kanskje ikke så rart at Sebastian endte opp i geoteknikkens verden.

I dag jobber han som BIM-tekniker i geoteknikkgruppen på Swecos Oslokontor. Her bruker han parametrisk design for å utarbeide detaljerte modeller som legger grunnlaget for byggegroper på noen av landets største byggeplasser – for eksempel Aker sykehus. Før han begynte i Sweco jobbet han som grunnarbeider og anleggsleder.

– Jeg har tilbrakt største delen av min karriere på anlegg og det er ingen tvil om at det er en fordel. Erfaringen jeg har fra byggeplass har gitt meg god innsikt i hvordan prosjekter gjennomføres, og jeg har forståelse for massehåndtering, etablering av anleggsveier og skjønner hvordan ting henger sammen – spesielt med tanke på graving, forteller han.

Fra anlegg til modellering

Etter to år som anleggsleder og åtte år på byggeplass, var han klar for å prøve noe nytt. Veien til Sweco gikk gjennom Fagskolen i Oslo hvor han utdannet seg til å bli BIM-tekniker.

– Da en venn viste meg hvordan rådgiverbransjen jobber med modeller og digital prosjektering, ble jeg nysgjerrig. Jeg så stort effektiviseringspotensial på byggeplassen, og bestemte jeg meg for å søke BIM-linjen. Gjennom fagskolen i Oslo ble jeg veldig interessert i programmering og fikk stor interesse for digital utvikling.

Nå har han jobbet i Sweco siden august, og er fornøyd med valget.

– Programmering og parametrisk design gir uendelig med muligheter, og det er givende å løse både nye og tradisjonelle utfordringer på innovative måter. Gjennom automatisering av prosesser blir vi mer effektive, samtidig som kvaliteten øker – og det er gøy å bidra til å løse problemene før de når byggeplassen.

Sebastian innrømmer at han savnet livet på anlegg i starten, men godt arbeidsmiljø, fleksibilitet og spennende utfordringer gjør at han ikke angrer på overgangen.

– Jeg lærer mye, ikke bare om modellering og parametrisk design, men også om andre fag. Min jobb er å overføre informasjonen jeg får fra mine geoteknikerkolleger til en tverrfaglig modell, hvor flere andre fag også er representert. I tillegg er det moro å jobbe med folk som er entusiastiske, bryr seg om jobben og som trives med det de gjør. Det gjør ikke noe å bli kastet ut i det, når du er omringet av flinke folk som har lyst til å hjelpe deg, avslutter han.