0 of 0 for ""

Klimastrateg Silje ble «Årets ledestjerne»

Under DNs kåring av «Årets Ledestjerner», var det Silje Skjelsvik som gikk av med seieren. – Dette er helt surrealistisk, og helt fantastisk, sier hun.

Hvert år inviterer DN og D2 sine lesere til å nominere kandidater til kåringen av «30 Ledestjerner under 30». De 30 nominerte jobber alle for å gjøre verden til et mer bærekraftig sted, på en måte som er i tråd med FNs bærekraftsmål. I år var det klimastrateg Silje Skjelsvik som gikk av med seieren.

– Dette er helt surrealistisk og veldig, veldig gøy. Jeg har vært så imponert over de andre nominerte, at det nesten er vanskelig å tro at dette er sant. Nå begynner det å synke inn, og dette er virkelig en stor inspirasjon og motivasjon for videre arbeid. Nå er jeg skikkelig stolt, sier hun.

Bygger bro mellom akademia, politikere, privat næringsliv og det offentlige

I dag jobber Silje som klimastrateg i Sweco, men det er hennes arbeid med «Vi må snakke om i morgen»- konferansen og klima- og energistiftelsen «Om i morgen» som er bakgrunnen for utmerkelsen.

– Vi må snakke om i morgen-konferansen ble arrangert for første gang i 2018. Egentlig skulle jeg arrangere en klimakonferanse på studenthuset Kvarteret i Bergen, men slik ble det ikke. Jeg har alltid hatt store ambisjoner, og da vi begynte arbeidet i konferansekomiteen begynte tanker, ideer og visjoner å rulle på. Målet vårt var å samle flest mulig mennesker og å sette dagsorden, og plutselig hadde vi samlet toppolitikere, klimaforskere, næringstopper, og masse folk til klimakonferanse i Grieghallen, sier Silje

I kjølvannet av konferansen i 2018, fikk Silje mange henvendelser fra folk som lurte på når de skulle arrangere konferansen igjen.

– Vi skjønte fort at vi trengte større apparat i ryggen til neste gang, og det ble starten på klima- og energistiftelsen «Om i Morgen». Målet har hele tiden vært å få folk til å snakke sammen, om både løsninger og utfordringene, og det har vi klart her, sier hun.

Vil gjøre en forskjell

Silje har en master i meteorologi og oseanografi fra Universitetet i Bergen. Nøyaktig hva hun ville bli var hun usikker på, men at hun skulle jobbe med klima var hun aldri i tvil om.

– Jeg begynte i Sweco fordi jeg så en mulighet til å jobbe med det jeg liker aller best, nemlig å sette klima og bærekraft på agendaen. Jeg visste at Sweco hadde ambisiøse klimamål og en klar strategi for å nå disse, og da var valget enkelt, forteller hun.

Nå gleder hun seg til å bidra til å dytte bransjen i en mer klimavennlig retning.

– Alle kan gjøre en forskjell for klima, men vi kan gjøre en stor forskjell i våre prosjekter. Akkurat nå er jeg involvert i arbeidet med vår interne klimastrategi, men fremover skal jeg jobbe for å vise våre kunder, og andre virksomheter, hvordan de kan bidra til den grønne omstillingen, forteller hun.

Til tross for at vi nå merker klimaendringene på kroppen, er hun ikke i tvil om at vi sammen kan finne en løsning.

– Vi kan snu trenden, noe annet er ikke et valg. Vi har kunnskapen som trengs! Det vi trenger er håpet, troen, handlingskraft og endringsvilje, avslutter hun.