0 of 0 for ""

Elektrifiseringsbarometeret: desember

Desember 2020 satt rekord i antall solgte nullutslippsbiler på 67 prosent. Det er en økning på 301 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

I desember var det en økning i andelen solgte nullutslippsbiler, både sammenlignet med samme måned året før, og med november samme år.

– Vi ser at elbilsalget har gått mer ned enn det samlede bilsalget i kun to av årets måneder, noe som må kunne vurderes som mer lovende enn manges antagelser ved utbruddet av korona, forteller Swecos elektrifiseringsekspert Eirik Hordnes.

Rekord i antall solgte elbiler

– I desember var 67 prosent av alle solgte biler nullutslippsbiler, det er en ny rekord, sier Hordnes.

Det er sjette måned i 2020 med andel over 50 prosent.

Andelen solgte nullutslippsbiler økte med 95 prosent i desember sammenlignet med måneden før, og med 301 prosent sammenlignet med desember 2019.

Av de største byene hadde Bergen nok en gang den høyeste andelen registrerte utslippsfrie personbiler.

– I desember hadde Bergen den høyeste andelen utslippsfrie personbiler med hele 76 prosent. 94 prosent av nye personbiler var ladbare kjøretøy om man også inkluderer pluggbare hybrider. Bergen endte med høyest elbilandel i ni av årets tolv måneder, sier Hordnes.

Samlet for 2020 endte Bergen opp med 67 prosent nullutslippsandel og 84 prosent om man også inkluderer pluggbare hybrider.

For desember kom Oslo på andreplass med utslippsfri andel på 73 prosent og 83 prosent om man inkluderer pluggbare hybrider.

 Nullutslippsbusser busser er endelig et reelt alternativ

I desember så vi en reduksjon på 40 prosent solgte utslippsfrie busser i forhold til november samme år, men en økning på hele 550 prosent i forhold til samme måned i fjor.

– Trenden er tydelig og positiv, men det kan settes mer fokus på utslippsfri andel i kollektivselskapene ettersom utslippsfrie busser nå er et reelt alternativ. 7 av 10 nyregistrerte busser i 2020 var tross alt fossile, forteller Hordnes.

13 av 147 busser var nullutslippsbusser i desember. Det gjør at Norge samlet sett var oppe i totalt 8 prosent utslippsfrie busser denne måneden. Det er lavere enn gjennomsnittet hittil i år på 21 nullutslippsbusser i måneden, og likt som snittet i fjor på 13, fortsetter han.

Positiv vekst av utslippsfrie laste- og varebiler

I desember ble det solgt 1 nullutslippslastebil. Den var elektrisk.

– Den ble, som de fleste andre de siste månedene, registrert i Oslo, legger Eirik til.

For denne måneden var 10,3 prosent av alle nyregistrerte varebiler utslippsfri.

– Det er den nest høyeste andelens solgte nullutslippsvarebiler noensinne, kun slått av forrige måneds rekord på 14 prosent, fortsetter han.

Det er en økning på 108 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.