0 of 0 for ""

Gullhaug Torg 5

Hvis du jogger langs Akerselven i retning Nydalen, kan du få øye på et stort kontorkompleks med glassfasader i ekspressive kuber. Den har blågrønne tak, og terrazzopiazza på bakkeplan og en hel underetasje til sykkelparkering.

 

Det 13.000 kvadratmeter store kontorkomplekset sto ferdig høsten 2022, og ble raskt nominert til Byggenæringens klimapris på grunn av glassfasadens reduserte energibruk, og byggets innovative råvarebruk og lave C02-avtrykk.

Sted
Oslo
Byggeår
2020-2022
Formål
Næring
Størrelse
  40.000 m²
Byggherre
Avantor AS

Fra første stund har prosjektet hatt store ambisjoner og blikket festet på miljøtiltak og teknisk innovasjon. Glass betyr varmetap, så det var slettes ingen selvfølge at et bygg med 74% glass i fasaden også skulle oppnå energiklasse A. 

For første gang i Norge brukte vi Heat Mirror-folie kombinert med elektrokromatisk glass. Folien erstatter mellomliggende glass i flerglasskonstruksjoner, mens en dynamisk solskjerming er laminert inn i det ytterste glasset der solbelastningen er sterkest. Kombinasjonen av disse løsningene gjør bygget lettere og bedrer U-verdien. 

Bygget består ikke bare av glass. På taket er det 700 kvadratmeter med solceller og rugekasser til tårnsvaler. I fasadeprofilene er det 30 prosent resirkulert aluminium. Gulvene er av resirkulert plast og restmaterialer fra parkettproduksjon. Hele bygget har en demonteringsplan, som gjør at byggematerialene kan plukkes fra hverandre og brukes om igjen. Sammenlignet med referansebygg har Gullhaug Torg 5 halvert klimagassutslippene, og halvparten av materialene kan gjenbrukes i fremtiden.