0 of 0 for ""

Nedre Siljustølen

Foto:  @domantas.stukas

I historiske omgivelser rett nedenfor hjemmet til komponisten Harald Sæverud ligger Nedre Siljustølen – et boligområde særlig utformet for barnefamilier. Prosjektet ble nominert til Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris 2022.

Nedre Siljustølen er et familievennlig nabolag med totalt 187 boliger, herunder 37 rekkehus, 46 familieleiligheter og 104 leiligheter. Familieleilighetene går over to plan, og kombinerer romsligheten fra en enebolig med enkelheten til en leilighet.

Foto:  @domantas.stukas

Prosjektet har blitt til gjennom et tett samarbeid mellom byggherre, arkitekter og landskapsarkitekter. Totalt er det 187 boliger, herav 37 rekkehus, 46 familieleiligheter og 104 leiligheter. Familieleilighetene går over to plan, og kombinerer romsligheten fra en enebolig med enkelheten til en leilighet.

Husene har et dynamisk formspråk og er med på å gi særpreg og identitet til dette nye nabolaget. Det er lagt mye arbeid i at husene fremstår som unike, men likevel beslektet med de andre i tunet. Alle byggene oppføres med utstrakt bruk av tre både til konstruksjon og fasade. Husene er orientert ulikt så uterom og hvert tun blir unikt. I sør holdes byggehøyden nede for å sørge for godt lys og gode solforhold, mot skogen i nord er byggene noe høyere slik at man får fin utsikt over området.

Foto:  @domantas.stukas

Alle hus har et ytre skall av ubehandlet treverk som vil gråne over tid. Hvert hus har også en svakere unik indre sekundærfarge med utgangspunkt i varme jordtoner. Sekundærfargen er i transparent beis, slik at trevirket skinner gjennom. Denne fargen gjør de private utearealene, i overgangen mellom ute og inne, mer behagelige og lune. Fargebruk og sammenstilling har også vært viktig i for  orientering, identitet og rask gjenkjennelse – at man f.eks kan si som 4 åring at man “bor i det gule huset i Solbærtunet”.