Prosjekt
Lyreneset friområde
Mot innseilingen til Bergen kan du dra på oppdagelsesferd blant grønne vekster og hundrevis av år gammel kulturhistorie.
Lyreneset Friområde er en viktig grønn lunge i nærheten av Bergen sentrum. Her kan du bade eller slappe av, eller vandre hundre og femti år tilbake i tid. På slutten av 1800-tallet var friområdet et yndet lyststed, og under andre verdenskrig ble det brukt som forsvarsverk. Nå er stedets historie fortalt ved hjelp av informasjonsskilt, stier og møteplasser.
- Sted
- Bergen
- Byggeår
- 2019
- Prosjektstørrelse
- 4 MNOK
- Formål
- Landskap
- Byggherre
- Bergen Kommune, Bymiljøetaten
Historiske kvaliteter og prisvinnende skjønnhet
Langs turstien er det satt opp treposter med bilder som er printet på pleksiglass slik at du kan projisere fortid på nåtid. Du finner også igjen historien i «paraplybedene», eller vårblomster som er plantet i paraplyformasjoner; en referanse til hvordan paraplymester Eriksens gartnere dekorerte hagen hans på slutten av 1800-tallet. I tillegg til de historiske kvalitetene, er landskapsrommene programmert med lekeplasser, benker og trepodier.
Strandlinjen er utstyrt med bålplasser, gapahuk og kajakktrapp mot sjøen, og mange av møblene er laget av gjenbruksmateriale som ble funnet da området ble ryddet. I 2019 fikk prosjektet NLAs landskapsarkitekturpris. «Parkens enkelhet, skjønnhet og evnen til å formidle historie» ble trukket frem som hovedbegrunnelser.