0 of 0 for ""

Vant internasjonal pris for 3D-modell

En 3D-modell av 75 kilometer natur og bebyggelse på innlandet har skapt furore i Las Vegas. I natt norsk tid vant Jernbaneverket, Rambøll og Sweco prestisjetunge AEC Exellence Awards.

Jernbaneverkets InterCity-prosjekt planlegger og bygger nytt dobbeltspor på Østlandet. På Dovrebanen planlegges nå nytt dobbeltspor mellom Sørli, Hamar og Lillehammer. Som et verktøy i planleggingsarbeidet har Jernbaneverkets rådgivere Rambøll og Sweco laget en 3D-modell som viser både land, vann og bebyggelse på strekningen.

– Denne prisen er en stor anerkjennelse. Den viser at vårt arbeid holder absolutt høyeste internasjonale nivå, sier Atle Høidalen, BIM-koordinator i Sweco. Han befinner seg for anledningen på konferansen Autodesk University i Las Vegas, der prisen ble delt ut i morges. Atle er ansvarlig for konkurransebidraget hos Rambøll og Sweco, og mottok prisen sammen med Kristin Lysebo i Jernbaneverket, som er fagansvarlig for 3D i InterCity-prosjektet.

– Å vinne denne prisen er utrolig gøy og inspirerende! jubler Lysebo.

Simulerer flom i Mjøsa

Prisen er vunnet i kategorien «store infrastrukturprosjekter». Vinneroppskriften kalles Building Information Modeling (BIM), som enkelt kan forklares som en modell som bygges opp steg for steg: fra grunnfjell og øvrige grunnforhold, kabler og ledninger i bakken, flora, til dagens bebyggelse. Modellen kan også brukes til for eksempel å simulere vannstanden under en storflom i Mjøsa. Alt dette gir god og verdifull informasjon for planlegging av ny dobbeltsporet jernbane gjennom terreng, byer og tettsteder.

«Verdensmestere» i 3D

Utfra modellen er det også laget informasjonsfilmer som viser hvordan 3D-modellen fungerer. Disse filmene er blant annet brukt i informasjonsøyemed på Jernbaneverkets folkemøter i Hamar og Stange.

Lysebo forteller at InterCity-prosjektet satser bevisst på bruk av modeller under planleggingen, og at prisen er et morsomt og overraskende resultat av det.

– Seieren tror jeg vil inspirere oss til mer innovativ satsing på bruk av 3D-modeller, når vi planlegger bygging av framtidig jernbane, sier hun.

 

 

Fakta:

  • AEC Excellence Awards er en betydelig internasjonal konkurranse med 162 innsendte bidrag fra totalt 30 land.
  • Det norske vinnerbidraget er i klassen store infrastrukturprosjekter (Large Infrastructure Projects)
  • Prisen ble delt ut natt til torsdag 17. november (norsk tid) på konferansen Autodesk University i Las Vegas, USA.

 

På bildet, fra venstre: Philip Hon fra Sweco, Marit Loland Tveit fra Rambøll, Kristin Lysebo fra Jernbaneverket, Kathrine Gjerde fra Rambøll, og Atle Høidalen fra Sweco.