Tre er nøkkelen til smart fortetting
Fortetting skaper konflikter med naboer, men arkitekt Lars Clementsen Pedersen tror prosessene kan bli smidigere ved å bygge i tre.
Han var en av foredragsholderne under gårsdagens Swecodag, hvor 160 fagfolk var samlet for å diskutere bruk av det bærekraftige materialet.
– Vi må ta i bruk nytt tomteland og vi må bygge høyt, men vi må gjøre det riktig. Da er tre nøkkelen, sier Pedersen.
Han leder MAD arkitekter i Bergen og er tett på konfliktene som kan oppstå når ærverdige eplehager fylles til randen av et leilighetskompleks. Prosessen har pågått i lengre tid i Oslo, og i Bergen skal fortettingen i hovedsak skje langs bybanetraseen. Dette skaper stor motstand fra villaeierne i nærheten, og har i ett tilfelle som Pedersen viser til ført til flere klager enn det til sammen er naboer.
– Vi har forståelse for at det kan være brutalt å få et leilighetsbygg som nærmeste nabo, men det er nesten morsomt når til og med folk som ikke er naboer klager, sier han.
Utfordringene med fortettingsstrategien langs bybanen tror han kan gjøres mindre ved å bygge i tre, fordi et spennende, innovativt treprosjekt i nabolaget har lettere for å bli mottatt som en gladsak og gjøre det lettere å få gjennomslag.
– Naboene ønsker ikke profitthungrige aktører som bygger minimumsløsninger. Kommer du med en edel intensjon om å bygge i kvalitet, kan tre være en X-faktor som kan gjøre fortetting og høyere bygg mer akseptabelt, sier Pedersen som minner om at Treet – verdens høyeste trehus – var en god historie å presentere for naboer, næringsdrivende og boligkjøpere. I likhet med Mjøstårnet.
Og hva om kommunen kunne stille opp med et belønningssystem – et slags «fasttrack» for dem som setter miljøvennlige fotavtrykk og bidrar positivt til klimaregnskapet?
– Kunne vi blitt lovet raskere behandlingstid eller tillatelse til å bygge et par etasjer høyere hvis vi bygger i tre? Her kan kommunen bidra med å påvirke utviklingen positivt, sier Pedersen.
Her er noen bilder fra Swecodagen på Ole Bull Scene: