Sweco Norge skal redusere sine klimagassutslipp med minimum 55 prosent innen 2030
– Sweco Norge har aldri før forpliktet seg til et klimamål av denne størrelsen, sier divisjonsdirektør for Energi Sigurd Løvfall.
Sweco Norge har vedtatt å kutte sine klimagassutslipp med minimum 55 prosent innen 2030.
– Det er først og fremst i samarbeid med kunder og i prosjektene våre at vi kan gjøre den største forskjellen for klima, men det betyr ikke at våre egne utslipp er ubetydelige. Nå skal vi kartlegge våre utslipp, og utarbeide konkrete tiltak for å redusere disse, sier Løvfall.
I 2040 er målet at hele Sweco konsernet skal være klimanøytrale, og nå utarbeider samtlige av de 13 Sweco-landene egne klimastrategier.
– Målet om klimanøytralitet er noe hele Sweco har forpliktet seg til, og for Norge er det første delmålet en 55 prosents reduksjon innen 2030. Vi er nå i en kartleggingsfase hvor vi undersøker hvordan vi best, og mest effektivt, kan redusere våre utslipp. Dette innebærer blant annet utslipp knyttet til reisevirksomhet og kontordrift, sier han.
Ambisiøse medarbeidere
I fjor høst spurte vi ansatte i Sweco Norge om en 50 prosents reduksjon av selskapets klimagassutslipp innen 2030 var ambisiøst nok. Flertallet av Swecos medarbeidere mente at målet burde være mer ambisiøst enn som så.
– Responsen var overveldende, og det har virkelig vært spennende å utarbeide Sweco Norges klimastrategi. En premissgiver for klimastrategien var at Sweco skulle ha mer ambisiøse klimamål enn myndighetene, og det klarer vi her, sier Ørjan Kongsvik Aall. Det er han som har utarbeidet Sweco Norges klimastrategi.
Nå er han i gang med å kartlegge Sweco Norges utslipp.
– Vi har tidligere gjennomført klimagassregnskap knyttet til selskapets reisevirksomhet, men går nå grundigere til verks slik at vi får en fullstendig oversikt over våre utslipp. Vi vil nå kartlegge energibruken i alle våre kontorbygg og estimere livsløpsutslipp på alle kontorene våre, slik at dette kan legges til i det årlige regnskapet. I tillegg til selskapsreiser, inkluderer vi nå også pendling. Vi gjennomgår også alt av IT-utstyr, og kartlegger utslipp knyttet til kontordrift og kantinevirksomhet, forteller han.
Spredt, men sammen
På lik linje med store deler av samfunnet sitter majoriteten av Swecos medarbeidere nå på hjemmekontor, reisevirksomheten er minimal og den digitale samhandlingen når stadig nye høyder.
– Ett lyspunkt i disse dager er omstillingsviljen som preger bransjen. Koronasituasjonen har vist oss hvor godt vi klarer å samhandle, selv om vi sitter spredt. Jeg er helt imponert over hvor godt medarbeidere, kunder og bransjen for øvrig har taklet omstillingen. Nå har vi bevist at vi klarer oss, uten all reisingen og dette vil vi ta med oss i tiden fremover, avslutter Løvfall.
Foto: Nicki Twang