0 of 0 for ""

Slik kan vi håndtere fremtidens hetebølger

Juni var preget av uvanlig mange varmerekorder, og i årene som kommer vil denne type vær oppstå hyppigere, være mer intenst og vare lengre enn hva vi er vant med. Nå må vi forberede byene våre på fremtidens hetebølger.

Konsekvensene av en hetebølge kan være fatale. En studie gjennomført av EEA viser at hetebølger er den naturkatastrofen som tar flest menneskeliv i Europa. I den nyeste Urban Insight-rapporten “Building resilience: being young and getting old in a hotter Europe” viser våre eksperter hvordan klimaendringene blir mer merkbare i våre urbane områder, samtidig som de presenterer løsninger som kan bidra til å redusere konsekvensene av ekstremvarmen. 

Må planlegge for varmere vær

Når en hetebølge inntreffer er samfunnets eldste og yngste blant de mest sårbare. I takt med at været blir varmere og mer ekstremt, er det viktig at vi implementerer klimatilpasningstiltak på en systematisk måte når vi planlegger byrom. Dette innebærer blant annet at vi planlegger svale områder hvor man kan slappe av i skyggen, slik at både unge og gamle kan oppholde seg utendørs når ekstremvarmen inntreffer.

– Under koronapandemien ble eldre utpekt som en av risikogruppene, det samme gjelder når varmen slår inn. Dette betyr at vi må tenke på både varme og pandemier når vi planlegger byene våre. Heldigvis vil tiltak som gjør byen svalere, ligne på tiltakene det er behov for under en tid preget av sosial distansering. Tilgang på store grøntarealer i nærheten av der man bor er et eksempel. Offentlige grøntområder legger til rette for bevegelse, avslapping og lek, og gir oss et sted hvor vi kan holde avstand – samtidig som det er bra for vår mentale og fysiske helse, sier rapportforfatter Enrico Moens.

 “Building resilience: being young and getting old in a hotter Europe” er den tredje rapporten i Urban Insight-serien om “Climate Action”.