0 of 0 for ""

Skaper eventyrland i Munchs ånd

Edvard Munchs gamle oppholdssted forvandles i disse dager til et storslått senter for kunst og kultur, som vil trekke besøkende fra inn- og utland. Sweco har en sentral rolle i det spennende prosjektet.

Ramme Gaard på Hvitsten i Vestby vil blant annet huse et underjordisk Edvard Munch-galleri og -museum, som vil ha både faste og midlertidige utstillinger. I tillegg skal Munchs gamle hus nede ved sjøen, med utsikt over Oslofjorden, pusses opp. Stedet vil også inneholde et hotell, samt selve gården, som har blitt drevet økologisk i over 30 år.

Unikt prosjekt
Munch kjøpte eiendommen i 1910, og beholdt den til sin død i 1944. Det var blant annet her han skapte flere av sine berømte motiver til dekorasjonene i Aulaen ved universitetet i Oslo. Det er investor og kunstsamler Petter Olsen som gjenskaper dette historiske stedet, for å hedre Munch og tydeliggjøre kunstnerens forhold til det.  Sweco har ansvar for en lang rekke tekniske og bygningsmessige fag i prosjektet, i tillegg til byggeledelse.

– Dette er et unikt prosjekt, som du ikke vil finne maken til noe annet sted. Byggene på området har arkitektur og stil fra midten av 1700-tallet og slutten av 1800-tallet, og dette byr på mange spennende utfordringer for våre fageksperter. Oppdragsgiver er svært opptatt av at alt skal være autentisk, ned til minste detalj, og dette gjør at vi har måttet tenke veldig annerledes når det kommer til materialvalg og teknikker, sier Vidar Stenseth i Sweco. Han er byggeleder for prosjektets bygningsmessige arbeider.

Fra historiebøkene
Ett eksempel Stenseth trekker frem er bygget Vennely, som blir et kombinert redskapsskjul og overnattingssted. Bindingsverkshusets byggestil er fra rundt 1750, med murverk mellom treverket. Her som i de øvrige byggene, er både materialer og teknikker hentet fra historiebøkene.

– Bygget har for eksempel blitt malt med en blanding av kalk og pigment, slik de gjorde det på 1700-tallet. Vinduene har blitt satt inn og dyttet med en blanding av hestetagl og tjære. En interessant og krevende jobb i prosjektet har vært å finne frem til leverandører rundt i Europa som kjente til de gamle teknikkene, og kunne produsere de riktige materialene. Vi har vært så langt sør som til Spania for å få tak i enkelte materialer. For Vennely fant vi en liten leverandør i Aarhus som kunne produsere det vi trengte, sier Stenseth.

Et annet bygg han trekker frem er teglsteinsbygget Pakkhuset, som har en byggestil fra rundt 1880. Her har man benyttet smitegl i vinduer og døråpninger – murstein som ikke er rektangulær, men avfaset. Veggene er ikke helt flate, slik de er i dag, men har bånd i ulike høyder. I disse båndene ligger annenhver murstein litt trukket ut av veggen, med en 20 millimeters forskyvning mellom hver stein.

– Dette krever en ekstremt høy detaljeringsgrad og nøyaktighet, og hver eneste murstein er tegnet. Vi fant til slutt en leverandør som kunne produsere ny murstein etter denne gamle modellen, som egentlig ikke produseres lengre. Generelt har vi et tett samarbeid med både arkitekter, antikvarer og andre eksperter på gamle byggestiler, for å komme frem til akkurat det riktige resultatet. Ikke bare fasader, men også innsiden av byggene er identiske til slik hus så ut på den tiden; paneler, lister dørhåndtak, lysbrytere … alt ned til minste detalj, sier Stenseth 

Hvattum og Stenseth på byggeplassen.

 Byggleder for tekniske fag fra Sweco, Arild Hvattum og Stenseth på byggeplassen.

Kombinasjon med det moderne
Noe av det mest utfordrende ved å bygge i gammel stil i dag, er at det gamle skal kombineres med moderne krav til blant annet sikkerhet og miljø. Den toppmoderne teknikken må «kamufleres», og fås til å se langt eldre ut enn den egentlig er.

– Dagens krav til lyd og akustikk, brann – og personsikkerhet er selvsagt svært ulike kravene på 17- og 1800-tallet. I tillegg ligger sikkerhetskravet på Ramme Gaard svært høyt, også etter moderne standarder. Det underjordiske kunstgalleriet, hvor verker av Munch og andre store kunstnere skal stilles ut, blir verdens sikreste private kunstgalleri. Dette er et annet aspekt ved prosjektet som gjør det til et svært spennende oppdrag, sier Stenseth.

Ramme Gaard skal etter planen åpne for publikum i siste halvdel av 2018.

Se bilder av den spektakulære eiedommen her:

Hageanlegg

 

Hageanlegg

 Dette er huset som egentlig skulle rives

 

 

Hotellrom i 1700-tallsstil 

 Ramme Gaard

 Tak med kuppel