Skal hjelpe fire kommuner med å nå sine klimamål

I samarbeid med Gjøvik, Hamar, Løten og Stange kommune, skal Sweco utvikle et verktøy for å sikre klimavennlige anskaffelser.

I dag stammer store deler av de fire kommunenes klimagassutslipp fra kjøp av ulike varer. Nå skal Sweco utvikle et verktøy som skal hjelpe kommunene med å gjennomføre klimavennlige anskaffelser.

– Kommunene arbeider i dag aktivt og målrettet, både innad i egen virksomhet og i samarbeid med næringslivet for å styrke klimaperspektivet i valg av varer og tjenester til kommunesektoren. Vi har imidlertid savnet et verktøy som kan gi oss et bedre beslutningsgrunnlag i arbeidet med å begrense klimabelastningen ved kjøp av varer, og vi ser derfor med glede og spenning frem til å utvikle dette i samarbeid med Sweco, sier Anne-Gry Villumstad i Stange kommune, på vegne av de fire kommunene. 

– Vi gleder oss til å ta fatt på prosjektet og til å samarbeide med disse ambisiøse kommunene.  I dag er det ingen andre kommuner eller fylkeskommuner som har et slikt verktøy for å vurdere klima i sine anskaffelser, derfor er det skikkelig stas at vi får bidra til dette, sier prosjektleder Silje Skjelsvik, bærekraftstrateg i Sweco.

Totalt fire leverandører konkurrerte om prosjektet, og Sweco fikk høyest score på både kompetanse og foreslått løsning.

– Dette er en bekreftelse på at Sweco allerede har en sterk posisjon innenfor klima og bærekraft, og at vi har kompetansen som trengs for å fremme løsninger som bidrar til den grønne omstillingen.  

Gjør det lett å ta klimavennlige valg

Målet med prosjektet er å utvikle et verktøy som gjør det mulig for kommunene å rangere tilbudene som kommer inn. Verktøyet skal bestå av ulike klimaindikatorer.

– Nå skal vi kartlegge hvilke klimaindikatorer som er mest relevante i denne sammenheng, med mål om at de kan brukes for å rangere tilbud. Indikatorene skal gjenspeile det brede spekteret av innkjøp kommunen gjør, og kan omhandle alt fra et produkts livsløp og CO2-utslipp, til hvorvidt varen kan repareres. Silje understreker at verktøyet, og de ulike indikatorene, er fleksible, slik at verktøyet kan brukes på ulike varer og tjenester.

– Kommunens anskaffelser inkluderer alt fra skolebøker og kontormøbler, til medisinsk utstyr. Nå skal vi kategorisere de mest relevante materialkategoriene, ta et dypdykk i ulike klimaindikatorer og gjøre beregninger, slik at kommunen får det de trenger, sier hun.

Når verktøyet rulles ut er det leverandørene som får ansvar for å svare ut de ulike indikatorene.

– Svarene vil rangeres fra mest til minst klimavennlig, og skal gjøre det lettere for kommunen å gjennomføre en god, faglig vurdering av klima i deres anskaffelser.

Positive ringvirkninger

Nå håper bærekraftstrategen at flere kommuner gjør som Gjøvik, Hamar, Løten og Stange.

– Det er ingen tvil om at tiltak som dette bidrar til å pushe næringslivet i riktig retning, samtidig som det øker kommunenes kompetanse på klima og bærekraft. Dette viser at det er et stort engasjement for å ta ansvar og kutte utslipp, og det er både gøy og givende å jobbe med.

Silje påpeker at verktøyet ruster kommunene for de kravene og anbefalingene som innføres om Klimameldingen godkjennes i Stortinget.

– Denne type verktøy sikrer at kommunene er klare for å innfri klimakrav i sine anskaffelser når den tid kommer, og at de generelt er i samsvar med loven om offentlige innkjøp. Både loven og klimameldingen slår fast at det offentlige skal innrette innkjøpspraksisen sin på en måte som fremmer klimavennlige løsninger og reduserer negativ miljøpåvirkning. I tillegg er det oppdragsgivers ansvar å ta hensyn til produktenes livssyklus, slik at miljøbelastningen minimeres. Samtidig vil verktøyet også være i tråd med EUs taksonomi og kan bidra til å utvikle en grønnere, mer klimavennlig bransjestandard, avslutter hun.