Nytt lys i Nidarosdomen

Siden 2018 har lysplanlegger og elkraftingeniør Silje Ausen Årseth jobbet med å gi Nidarosdomen nytt lys, slik at all dens prakt og arkitektur kommer frem.

— Den anerkjente lyddesigneren Erik Selmer har fortalt at han har planlagt belysningen i minst 10 år, altså lenge før han faktisk fikk jobben. Han har sittet på mange julegudstjenester og latt seg distrahere fra prekenen, av arkitektur som så absolutt burde vært bedre belyst, sier Silje Ausen Årseth i Sweco.

I år vil det bli annerledes. Nidarosdomen står nemlig klar til å ta imot årets julegjester med ny og forbedret belysning. Silje Ausen Årseth har siden 2018 kartlagt kabelføringer i Nidarosdomen, for å finne ut hva som er mulig og hvordan strømmen skal føres til alle kirkene og katakombene.   

— Verktøykassen vi hadde da vi satt i gang var ikke spesielt stor. Den bestod stort sett av LED-striper med to optikktyper og spotlights med fire optikktyper. Det er egentlig ganske ujålete og gimmick-frie armaturer, men med en lyskvalitet som få kunne måle seg med, sier Silje.

Belysningen ble testet på alle mulige måter, inkludert via fargegjengivelse i TV-kamera.

— Erik har kommentert hvordan det gamle lyset fikk kirka til å se ørkengul ut. Det har derfor vært viktig å bruke lys med god fargegjengivelse, sånn at steinene i domen viser seg med hele fargespillet de har. Det har også vært et viktig poeng å få frem hvor tredimensjonal domen er, sier Silje.

Silje Ausen Årseth, lysplanlegger og elkraftingeniør i Sweco.

I all sin prakt

Før belysningsgjengen satt i gang for et par år siden, var det mørkt på alle balkongene, – eller triforier og klerestorier – som de egentlig heter. Nå er det lagt inn blålig lys i hulrommene, dette gir både mer dybde og større volum.

— En utfordring har vært å belyse alt uten at lysutstyret synes. Vi begynte med synlige lysrigger som hang i luften, men takket være en særdeles lærerik prøvebelysningsperiode, fant vi løsninger der nesten alle lysene kunne gjemmes inne på balkongene, sier Silje.

Nesten alle lysene er nå usynlige fra bakkenivå, og der lysene er synlige, forteller Silje at de fikk god hjelp av lysleverandørene som laget ekstra tynne LED-lister for dette prosjektet.

Fant et skjelett

Under kartleggingen av kabelføringene har Silje måtte kravle i mørklagte krypter der norske konger er gravlagt.

— Sist gang de skulle oppgradere El-anlegget, fant de et skjelett. Ikke Olav den Hellige, dessverre, men høyt på strå må han ha vært. Ellers hadde han aldri havnet under gulvet i Nidarosdomen, sa Silje da hun først ble intervjuet ved prosjektstart i juni 2018.

På den tiden var de i gang med å kartlegge hva som var mulig og hvordan strømmen skulle føres til alle kirkene og katakombene. Allerede her møtte de på flere utfordringer.

— Det er strenge krav til hvordan kirkerommet skal brukes. Riksantikvaren er med hele veien og overvåker at kravene blir opprettholdt. Det er ok at vi fester i mørtelen mellom steinene, men selve steinen må ikke røres. Og ledningene skal ikke være synlige, så vi må bruke akkurat den riktige RAL-fargen, sa Silje den gang.

— Heldigvis fant vi en kabeltype med perfekt, gråfarge, som gjemmer seg godt mot steinen. Det har også vært masse hjelp i at det er så mange krinkelkroker i domen, der en kan gjemme unna en kabel eller to. I tillegg har elektrikerne definitivt latt seg inspirere av håndverkskunsten rundt dem – aldri før har jeg sett kabler lagt så sirlig og perfekt, avslutter Silje, som sammen med årets julegjester nå kan beundre alle kirkens steinfigurer og detaljer i god belysning.

I løpet av prosjektet var det så mange turister som tok snikbilder at Menigheten snudde, og det er nå fritt frem å ta bilder av Domen og dele dem.