0 of 0 for ""

Ikke to like dager på over 40 år

Da Frank Lauritzen begynte i Sweco var han 24 år gammel. Gjennom hele sin lange yrkeskarriere ble han værende i samme selskap. Karoline Næs er 24 år og nyansatt ved det Sweco-kontoret Frank nå forlater. Hva er ifølge de to nøkkelen til tilfredse og trofaste ansatte?

Franks Sweco-karriere startet i 1975. Det var året da Juan Carlos ble kronet til konge av Spania, Flåklypa Grandprix hadde premiere og det ble påbudt å bruke bilbelte på norske veier.

– Det er klart det føles vemodig å skulle legge ingeniøryrket på hyllen etter over 40 år, begynner Frank. Han sitter med CVen sin foran seg på bordet. Den er imponerende lang. – Med denne er det lettere å huske på alt, forklarer han. Han peker ut av vinduet, på et mindre bygg på motsatt side av Jernbaneveien ved Ski stasjon. Det var der Sweco-eventyret begynte for den da nyutdannede ingeniøren innen Vei, Vann og Avløp (VVA).

Frank har hatt en lang rekke ulike roller i løpet av sin tid i selskapet, fra prosjekt- og prosjekteringsleder til oppdragsleder, byggeleder og nå senioringeniør. I elleve år var han også leder for Swecos Ski-kontor. Den stillingen sa han fra seg da han fylte 60 år, fordi han ønsket å la yngre krefter overta roret. På spørsmål om hvorfor han aldri vurderte å bytte arbeidsgiver – til tross for at det ikke har skortet på jobbtilbud – er det nettopp denne variasjonen i arbeidsoppgaver han trekker frem først.

–  Jeg har alltid fått muligheten til å utvikle meg, gjennom varierte prosjekter og spennende oppgaver. Jeg har hatt samme arbeidsplass i alle år, men veldig mange ulike jobber. Ikke to arbeidsdager har vært like, sier Frank.

Millenniumsgenerasjonen

Like viktig som arbeidsoppgavene er imidlertid menneskene han har jobbet med. – Jeg har hatt utrolig hyggelige kolleger, og har veldig mange gode kontakter blant kunder og samarbeidspartnere. Jeg tror at det å trives med de du jobber med er helt avgjørende for å ha det fint hos en arbeidsgiver, fortsetter han.

Frank får støtte av 24 år gamle Karoline Næs. Hun er nyutdannet innen Vann- og miljøteknikk fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og har jobbet ved Swecos Ski-kontor i noen uker. Karoline er del av millenniumsgenerasjonen, som ifølge statistikk og meningsmålinger føler langt mindre lojalitet overfor arbeidsgiveren sin enn det Franks generasjon har gjort.

– Det er enda litt tidlig å si om jeg blir værende i Sweco hele karrieren, sier hun med et smil. Men jeg vet hva jeg ønsker meg av en god arbeidsgiver. Jeg vil utvikle meg, og jeg vil lære. Etter mange år med studier blir det spennende å få testet ut og videreutviklet kunnskapen min i konkrete prosjekter. I Sweco finnes det ulike karriereveier man kan velge, og jeg tror jeg kommer til å gå for prosjektledelse.

Karoline mener i likhet med Frank at menneskene er en viktig trivselsfaktor når man velger å bli værende hos en arbeidsgiver, også for hennes generasjon. – Studievennene mine er alle opptatt av å kunne ha det sosialt på jobb med hyggelige kolleger. Jeg er helt enig, og gleder meg blant annet til å finne på hyggelige ting sammen med mine kolleger i «Ung i Sweco», sier hun.

Nyansatte Karoline Næs (24)

Tidlig ansvar

Siden 1975 har Frank opplevd en enorm utvikling, både i selskapet og ingeniøryrket. – I begynnelsen tegnet vi alt for hånd, og tusjet opp originaltegninger. Beregninger gjorde vi for hånd, eller ved hjelp av helt enkle kalkulatorer.

Han husker godt de første datamaskinene på slutten av 80-tallet. – De var noen store dråg med liten kapasitet, som kostet enormt mye penger, ler han. Det var likevel en stor overgang, fordi vi kunne gjøre beregninger på dem. I dag er det vel ikke den ting vi ikke kan gjøre på PCen.

En annen utvikling Frank er opptatt av, er den endrede kjønnsbalansen. – Før var vi jo først og fremst mannlige kolleger. I dag er det like selvfølgelig at en nyansatt ingeniør er kvinne, og det tror jeg er veldig positivt for miljøet på arbeidsplassen og i bransjen, sier han.  

Til tross for at tidene har forandret seg, er han ikke i tvil om at arbeidsgiverne må tenke på mange av de samme tingene for å holde på unge arbeidsgivere som de måtte før. – De unge må involveres i prosjektene så fort som mulig, og få ansvar i meningsfylte oppdrag. Dette ansvaret må kombineres med god støtte fra mer erfarne kolleger, gjerne i form av mentorordninger. Så lenge folk i Sweco får de samme mulighetene til å utvikle seg som jeg har gjort, skal du ikke se bort ifra at også Karolines generasjon blir trofaste Sweco’ere, sier han.