0 of 0 for ""

En and i bekk med grønne busker rundt

Ikke bare en grå bygningsmasse

Ensjø har de siste årene fått mye kritikk. Våre sommerstudenter og Ensjøs beboere mener derimot at det ikke er fullt så ille.

Utenfor et bakeri på Ensjø står Runar S. Eggesvik og spiser en nyinnkjøpt skolebolle. Han er klar til å ta med Swecos sommerstudenter på befaring i nabolaget. I løpet av sommerstudentprosjektet «Gatehjørnesamfunnet» skal en folkehelseviter, en sosiolog, en byplanlegger, en interaksjonsdesigner, en arkitekt og en ingeniør utforske hva som skal til for at vi henger mer på hjørnet.

– Jeg flyttet til Keyserløkka like ved Ensjø for noen år siden, sammen med kona og sønnen min, sier Runar. – Før var Ensjø kun et sted man måtte gjennom for å komme til Kampen bistro, men nå er det på vei til å bli så mye mer, fortsetter han.

En mann peker mens ivrige studenter står rundt og noterer

Runar S. Eggesvik viser ivrige sommerstudenter rundt på Ensjø. 

Runar er partner i Levende by, og har gjennom Trøbbelskyter utviklet prosjekter som Kulturhuset, Brygg, Youngs, Sukkerbiten, Prindsen hage og Oslo camping. Han så tidlig potensiale i Ensjø.

– Det tar meg kun noen få minutter å gå til dette bakeriet, og syv minutter å sykle til sentrum. Dessuten er det mange grøntarealer her hvor sønnen min og jeg pleier å sykle fra sted til sted på lekeplass-shopping.

Ensjø har blitt attraktivt for barnefamilier, og det siste året har det åpnet tre nye barnehager på Ensjø. I tillegg står en ny videregående skole klar til å ta imot elever i august 2021, og en ungdomsskole er på vei.

– Flere av vennene mine har flyttet hit. Det er godt tilrettelagt for min generasjon, sier Runar, som litt senere tar en «fist-bump» med en forbipasserende. – Det er han som eier Safe As Milk nå, fortsetter han.

Runar var med å eie restauranten Safe As Milk som ligger rett ved Ensjø torg. Nå har han nettopp solgt seg ut som deleier. Det er tydelig at Runar brenner for åpne førsteetasjer, og her mener han Ensjø har en lang vei å gå.

– Man har ikke tatt bydelene på alvor, og har ikke gitt de gode steder å gå. Da jeg skulle åpne restauranten fikk jeg høre «Hvordan tør du starte utenfor sentrum? Da kommer bare alkisene og tar over». Men vi behøver jo slike plasser, til å spise, drikke, leke og jobbe. Man behøver et spekter av tilbud, og det har ikke Ensjø truffet på enda.

Ensjø består av mye bolig, og få møtesteder. Allikevel tror Runar at flere kommer til å gå sammen for å lage flere møteplasser, og trekker frem at det som er interessant med Ensjø er den kontinuerlig utviklingen. Nå har han kjøpt opp kjeden “Rent mel”, og skal jobbe for å gi et bedre tilbud på dag- og kveldstid.

Vår sommerstudent Petter Hiis Bergh er positivt overasket over Ensjø.

– Inntrykket etter dagens befaring er at Ensjø er bedre enn forventet. Det er et område i stor forandring, som har fått kritikk for en del dårlige bygninger og byrom. Men i dag har vi også sett noen flotte bygg, gode fellesarealer og bygninger som vender fint inn mot hverandre og tilrettelegger for bekjentskaper blant både barn og voksne, sier han.

Portrett bilde av mann med caps

Petter Hiis Bergh i en av Ensjøs mange bakgårder.