0 of 0 for ""

Finaleklar med uteroms-perle

Sweco er klar for finalen i kåringen av Norges beste uterom. 6. mars blir det avgjort om jobben med å utvikle Ålgård sentrum holder til seier.

– Kåringen finner sted på messen Miljø & Teknikk i Lillestrøm. I finalerunder konkurrerer vi med tre andre prosjekter – alle fra Oslo-regionen. Vi håper Rogaland kan vinne dette, sier Sven Olav Jensen ved Swecos kontor i Stavanger.

Han har ledet prosjektet siden starten i 2013, hele veien som representant for oppdragsgiver Gjesdal kommune. Etter 18 år i kommunen hoppet han av, og like før jul var han på plass i Swecos lokaler i Stavanger som gruppeleder for VA.

– Swecos folk har siden 2014 hatt en sentral rolle i teknisk planlegging i prosjektet, sammen med blant andre Dronninga Landskap AS. Sweco har laget beskrivelsene, gjennomført alle anbudskonkurranser og bidratt i hele gjennomføringsfasen. De har gjort en kjempejobb og har bidratt sterkt til at prosjektet ble en suksess. Alle er dyktige og lette å samarbeide med, og det er en viktig grunn til at jeg ønsket å jobbe i Sweco, sier Sven Olav.

Vann som viktig element

Prosjektet med utforming av nye Ålgård sentrum startet i 2013 med et parallelloppdrag hvor fire ulike team deltok med forslag til utforming av et fremtidig Ålgård sentrum. Forslaget til Team CF Møller ble utgangpunktet for ny områdeplan for Ålgård sentrum. Planen ble endelig vedtatt i mars 2015.

Sommeren 2015 ble første delprosjekt startet opp med sikring for 200-årsflom i og langs Figgjoelven som renner gjennom sentrumsområdet. Høsten samme år startet arbeidet med å bygge en ca. 500 meter lang ny sentrumsgate, inkludert VA. I 2017 og frem til vår/sommer 2018 ble torg og kanalpark bygget. Offisiell åpning fant sted 16. juni 2018.

– På slutten av 1800-tallet ble det bygget en del industri basert på vannkraft fra Figgjo som renner gjennom Ålgård sentrum. Vi spiller videre på det, og har lagt en 6-700 meter lang overføringsledning fra kraftstasjonen og ned til sentrumsområdet. I sentrum har vi laget en flott bystrand og en kunstig kanal som fører vannet tilbake til Figgjoelven gjennom og over ulike terskler, forteller Sven Olav.

Suksess

Området er planlagt med en 50/50-fordeling av næring og boliger. I den nye sentrumsgaten er det lagt til rette for næring på bakkeplan, og 600 boenheter kommer etterhvert. I tilknytning er det bygget uterom med lekeområder og turveier.

– Poenget er å ha en park og møteplass både for innbyggerne i Gjesdal, kunder som kommer til sentrum for å handle og ikke minst for dem som skal bo i de nye boligområdene som skal etableres i sentrum. Vi la veldig stor vekt på å involvere innbyggerne tidlig. De har vært med fra starten og har sammen med næringsliv og politikere hatt anledning til å medvirke med forslag til utvikling av sentrum, sier den stolte prosjektlederen.