0 of 0 for ""

Elektrifiseringsbarometeret: september

I september var 61,5 prosent av alle nysolgte personbiler nullutslippsbiler. Dette markerer en ny rekord for andelen nysolgte nullutslippsbiler. Hittil i år er 50,5 prosent av nybilsalget nullutslippsbiler.

I september var det en økning i andelen solgte nullutslippsbiler, både når man sammenligner med samme måned i fjor og når man sammenligner med august i år.

– Vi ser at bilsalget som helhet går opp, og at elbilsalget øker med 57 prosent sammenlignet med september i fjor. Ser man 2020 under ett, ser man at andelen solgte nullutslippsbiler nå er 50,5 prosent, forteller Swecos elektrifiseringsekspert Eirik Hordnes.

Det totale bilsalget økte med 39 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Hittil i år er 50,5 prosent av alle nye personbiler nullutslipp, og i september var andelen 61,5 prosent.

Bergen marker seg som byen hvor andelen nysolgte utslippsfrie biler er størst.

– Bergen har igjen den største samlede nullutslippsandelen i september. Her utgjør elbiler 78 prosent av bilsalget. Legger man til andelen pluggbare hybridbiler, utgjør andelen utslippsfrie biler helen 91 prosent av nybilsalget, forteller Eirik.

Bergen er byen med størst elbilandel hittil i år, og også på Svalbard øker den elektriske andelen av bilparken, hvor hele tre av fem nye biler var elektriske i september.

Andelen nullutslippsbusser stagnerer

I tidligere Hordaland fylke skal 111 av 140 nykjøpte busser gå på biogass, og i tidligere Østfold fortsetter den elektriske bussparken å øke.

– Det har vært en jevn økning i antall elektriske busser som ruller ut på veiene, men i september var kun to av 170 nye busser i Norge nullutslippsbusser. Det er en betydelig nedgang fra de foregående månedene hvor det i snitt har vært 12 nye elbusser per måned, sier Eirik.

Elektrifiseringseksperten påpeker at utviklingen likevel er positiv, dersom man sammenligner med 2019.

– I år utgjør andelen nullutslippsbusser 10,5 prosent, og året er enda ikke omme. I fjor var tallet syv prosent. At tidligere Hordalandfylke har gått til innkjøp av biogassbusser påvirker ikke denne statistikken, men biogassdrevne kjøretøy er i prinsippet utslippsfrie, og i så tilfelle er 75 % av bussene kjøpt i september utslippsfrie.

Hordnes forteller at andelen utslippsfrie lastebiler øker.

– I år har det blitt solgt ni utslippsfrie lastebiler, det høres kanskje beskjedent ut, men faktisk tilsvarer årets salg omtrent like mange el-lastebiler som ble kjøpt i perioden mellom 2016 og 2019.

Også utslippsfrie varebiler har en økning, og det er Tromsø, Oslo og Trondheim som har den høyeste andelen nullutslippslastebiler i september.

Her er en oversikt over nysolgte kjøretøy fordelt på utslippskategori.

 

Her finner du en detaljert oversikt over utvikllingen