0 of 0 for ""

Tråkker til på Sola Arena

Swecos spisskompetanse er viktig når Norges første innendørs velodrom prosjekteres og bygges på Sola.

Oppdraget ble vunnet i en «design and build»-konkurranse sammen med entreprenøren Consto, som skal bygge anlegget, Trollvegg Arkitektstudio AS og Aanesland limtre.

Mange Sweco-kolleger bidrar til prosjekteringen av Sola Arena som i tillegg til velodromen skal inneholde flerbruksbane og turnanlegg.

Store dimensjoner
Det er ikke småtteri prosjekteringsteamet skal hanskes med. Bygningskroppen er komplisert, med store krefter og lange spenn. Bygget består av ti stk. tre-leddsbuer i limtre med strekkbånd – med fritt spenn opp til 76 meter – som bærer det stealth-formede taket. Buene lander på tolv meter lange prefabrikkerte betongsøyler.

– Fasaden stabiliseres av en tradisjonell stålreis som støttes opp av en oval kjerne av prefabrikkerte betongelementer. Den omfatter tribune, et gitt antall rom og selve velodromen. Denne kjernen omkranser så en sone i midten med blant annet flerbruksbane og turnanlegg, forklarer Bendik Nesland ved Swecos kontor i Kristiansand. Han er prosjektleder og fagansvarlig for bygg.

– Det er vel strengt tatt ikke uvanlig å bruke tre-leddsbuer med strekkbånd som bærekonstruksjon, men det er ikke helt vanlig at disse er opp til 76 meter lange. Da er det godt å ha med seg Swecos limtreeksperter som sparringspartnere og mentorer på limtreprosjekteringen og utforming av totalstabiliteten i konstruksjonen, sier Bendik.

Spisskompetanse
For å imøtekomme entreprenørens ønsker har Sweco plukket spisskompetanse fra en rekke kontorer og fagområder. Eksperter på både limtre-, stål- og betongkonstruksjoner bidratt inn i prosjektet, i tillegg til fag som for eksempel bygningsfysikk.

Velodromen skal etter planen være ferdig bygget til årsskiftet 2019/2020. Arenaen prosjekteres samtidig som den bygges, og den stramme tidsplanen krever mye av rådgiveren i den innledende fasen.

– Dette er et særdeles spennende prosjekt som krever sitt av alle parter, men det er ikke vanskelig å være god i Sweco, når vi har så mange dyktige kolleger rundt i selskapet, sier Bendik.

 

Alle illustrasjoner: Trollvegg Arkitektstudio AS