Sted

Oslo

År

2021 – 2023

Oppdragsgiver

Universitetet i Oslo, Parkseksjonen

Våre fag

Miljø

Prosjekt

Biologisk mangfold ved UiO – Basislinje

Parkseksjonen ved UiO ønsket å få innsikt i det biologiske mangfoldet på eiendommene sine. Prosjektet har utviklet en metode for å vurdere både kvantitative og kvalitative endringer i biomangfoldet og økologisk tilstand i kultiverte områder.

Stor biologisk og økologisk variasjon

Metoden innebærer registrering, beskrivelse og vurdering av parkområders økologiske tilstand og naturmangfold. Over en periode på tre år har Sweco kartlagt ti eiendommer med hovedfokus på planter, jordhelse, sommerfugler, fugl og landskapsøkologiske funksjoner. Disse områdene inkluderer klassiske parkarealer, plenområder, blomsterenger, vannmiljøer og edelløvskog.

Mange av områdene blir flittig brukt av publikum, inkludert skoler og barnehager. Målet med prosjektet er å ivareta og øke biomangfoldet og opplevelseskvaliteten i parkområdene, samtidig som man ønsker å skape naturglede. Parkforvaltningen, det milde klimaet og det rike jordsmonnet har bidratt til et stort biologisk mangfold på flere av eiendommene.

Sweco har blant annet oppdaget et mangfold av prydbusker og planter, både norske og utenlandske arter, samt mange ville norske arter i områdene. De mange biotopene og planteartene, sammen med de mangfoldige bygningene (flere av dem historiske), har skapt stor biologisk og økologisk variasjon. Denne variasjonen er muligens større enn det man finner i mange naturområder av samme størrelse.

Sluttprodukter

Som sluttprodukter fra prosjektet har vi utarbeidet årsrapporter med kartleggingsdata og tilstandsvurderinger, samt et notat som inneholder forslag til videre skjøtsel og tiltak for å fremme biomangfoldet og øke opplevelsesverdien av områdene for publikum.