Prosjekt
Northern Lights – karbonfangst
Northern Lights-prosjektet er en del av det norske prosjektet for fullskala karbonfangst og -lagring (carbon capture and storage, CCS), kalt «Langskip». Fullskalaprosjektet omfatter en komplett CO2-verdikjede, med fangst av CO2 fra industrielle fangstanlegg, transport, mottak og permanent lagring av CO2 i et reservoar i den nordlige delen av Nordsjøen. Northern Lights er et satsingsprosjekt mellom Equinor, Shell og Total for lagring og transport, og permanent lagring av CO2 i Nordsjøen. Prosjektet er det første av sitt slag på norsk sokkel, og det bygges et større mottaksanlegg på Naturgassparken industriområde i Øygarden kommune, like vest for Bergen. Bygging av anlegget er delt i to faser.
Med fase 2 av Northern Lights-prosjektet utvides kapasiteten av anlegget til å mellomlagre CO2 fra 8250 kubikkmeter i fase 1, til 14440 kubikkmeter CO2. Med dette økes injiseringskapasiteten fra 1.5 Mtonn per år til 6,5 Mtonn i året. For å oppnå dette planlegges en utvidelse av prosessanlegget og bygging av en ny import-kai (Jetty 2). Den nye kaia legger til rette for større skip opp til 150 meter lengde.
Sweco har gjennomført en FEED-studie (forprosjekt) og post-FEED aktiviteter relatert til konstruksjon av importkaia for fase 2 av prosjektet (Jetty 2). Hovedfagene for oppdraget var konstruksjon, geologi og anleggsgjennomføring. Målet var å modne konseptet fram til kalkyle +/- 10%, anbudsunderlag og bistå Equinor med valg av entreprenør etter investeringsbeslutningen. FEED-rapporten oppsummerer alle aktiviteter og inkluderer også en detaljert BIM-modell av kaia.
Videre prosjektering er satt på hold i juni 2023 grunnet manglende investeringsbeslutning blant industripartnerskapet Equinor, Total og Shell. Detaljprosjektering forventes å komme i gang så fort investeringsbeslutning er på plass.
Følgende hovedutfordringer er blitt løst i FEED-studien:
• Plassering av kaia på en utfordrende tomt med bratt skråning under vann. Det var avgjørende å finne en god løsning som ivaretar krav til seilingsdybde og samtidig reduserer laster fra røff sjø som står rett inn på kaia med store bølger.
• Fjellskjæring under vann for å gi nok seilingsdybde for store skip og samtidig sørge for stabilitet av fjellskjæringen under vann og med store påvirkninger i skvalpesonen.
• Plassering og forankring/fundamentering av teknisk utstyr på kaia.
• Forankring av kaia i oppsprukket fjell.
• Konsept for sikring av global stabilitet av oppsprukket fjellkropp.
• Plassering og konstruktiv utførelse av fortøyningspunkter på land, inkludert gangbroer fra kaiplattformen.
Post-FEED aktiviteter inkluderte mulighetsstudier for tilrettelegging av anlegget for mottak av skip opptil en størrelse på 194 meter. Det ble konkludert med at det vil kreve at kaiplattformen forlenges med 12 meter, og at fortøyningspunkter på land må flyttes mot henholdsvis øst og vest for å gi gunstige fortøyningsforhold til skip av denne størrelsen.
FEED-studien omfattet følgende supplerende studier i tillegg til det konstruksjonsmessige:
• Metoceanstudie – måling av strøm i havet ved Jetty 2 og tolking av data opp mot eksisterende data fra jetty 1. Dataene ble også brukt i simulering av skipsanløp.
• En studie av byggbarhet og metode for gjennomføring av byggeprosjektet til kaia på krevende tomt som faller bratt ned til flere hundre meters dybde rett utenfor kaia.
• Kjerneboring i kritiske punkter på tomta for å avdekke eventuelle bruddflater og dokumentasjon av bergets beskaffenhet. Det ble også utført seismiske undersøkelser i borehullene for å avdekke utstrekning til bruddflater i berget.
• Filming av sjøbunnen med ROV langs 3 forskjellige traseer og et godt stykke ut i sjøen for å avdekke eller dokumentere bruddflater under vann, eventuelle hindre eller biologiske verdier det må tas hensyn til.
• Simulering av innseiling med full-skala skipssimulator, leverandør Kongsberg Maritime.
• Dynamisk fortøyningsanalyse ved bruk av Orcaflex.