VØRINGSFOSSEN: VILL OG VAKKER

Vøringsfossen er en av Norges mest besøkte naturattraksjoner. Hit kommer turister fra alle land for å oppleve hvordan fossen stuper 182 meter fra hardangerviddeplatået og ned i Måbødalen. Sweco er engasjert som byggeleder og SHA-koordinator når langvarig slitasje og sikkerheten skal utbedres.

FAKTA

Prosjekt
Vøringsfossen

Oppdragsgiver
Statens vegvesen

Sted
Vøringsfossen på Hardangervidda

Periode
Første byggetrinn 2015-2017

Kompetanse
Byggeledelse og SHA-koordinator i utførelsesfasen

OPPGAVE OG LØSNING

 Flere spektakulære konstruksjoner skal gi turistene en mer eventyrlig og trygg naturopplevelse. Arbeidene omfatter blant annet bygging av en cirka kilometer lang promenade rundt juvet med flere utsiktsplattformer, gangbaner, stier og trappebro over elven. Det første nye utsiktspunktet – Nordre utsiktspunkt – ble åpnet 25. mai 2016.

Norge er kjent for arkitektur i krevende terreng
Det preger turistattraksjonene langs de 18 veistrekningene til Nasjonale Turistveger, hvor Vøringsfossen inngår. Inspirert av fossens imponerende juv, dramatisk topografi og unik atmosfære, har arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk skapt løsninger som gir turistene mulighet til å se og høre Vøringsfossen på en bedre måte. – Min ambisjon er å skape en helhetlig opplevelse som knytter arkitektur og natur sammen. Når turistene følger gangstiene, broene og utsiktsstedene langs juvet kommer de tettere på naturelementene, og da blir inntrykkene sterkere, sier Carl-Viggo Hølmebakk.

Strenge krav til sikkerhet 
Å jobbe på toppen av et juv stiller strenge krav til planlegging, risikohåndtering og sikkerhet. Hensynet til HMS (helse, miljø og sikkerhet) kommer alltid først. - Som byggeleder er det mitt ansvar å ha stålkontroll når konstruksjoner på flere tonn skal festes til fjellkanten, sier byggeleder Rune Angeltveit i Sweco.

Les mer om tjenester innenfor prosjektledelse og prosjektadministrasjon. 

Foto: Lars Grimsby, Statens vegvesen

Les mer

VØRINGSFOSSEN PÅ HARDANGERVIDDA: VILL OG VAKKER

VØRINGSFOSSEN PÅ HARDANGERVIDDA: VILL OG VAKKER

 

SITAT

"Når turistene følger gangstiene, broene og utsiktsstedene langs juvet kommer de tettere på naturelementene, og da blir inntrykkene sterkere."
- Carl-Viggo Hølmebakk, arkitekt

Kontaktperson

  • Erling
    Matthiessen
    Gruppeleder Samfunnsplanlegging Bergen
    +4793222905
    Fraq r-cbfg