Alle måtte tenke nytt
Siden idéen ble unnfanget, har Sweco utviklet prosjektet i samarbeid med byggherren Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB), Moelven Limtre, modulleverandøren Kodumaja, Artec arkitekter og NTNU. BOB har vist oss stor tillit. Samtidig har alle aktørene blitt presset til å tenke i nye baner for å bygge verdens høyeste trehusved Puddefjordsbroen i Bergen.
Å bygge et trehus på 50 meter er banebrytende
I praksis er det nesten som å bygge en bro og sette den på høykant. Leilighetene i bygget består av prefabrikkerte byggemoduler som er stablet i opptil fire etasjer. Hver femte etasje er en forsterket spesialetasje som bærer et betongdekke. Sweco har vært rådgiver for alle tekniske fag og hatt ansvaret som prosjekteringsleder. Vår ekspertise på trekonstruksjoner har vært helt sentralt.
Bruk av tre er mer bærekraftig
Tre er et naturlig materiale som kan fremstilles med lite energi. Når trær vokser, tar de opp store mengder karbondioksid. I tillegg vil det ferdige trehuset binde opp mer enn 1000 tonn CO2. Det står i sterk kontrast til bygg av betong og stål, som krever mye mer energi å fremstille, og som slipper ut mye CO2 under produksjonsprosessen.
Huset vekker internasjonal oppmerksomhet
Allerede under prosjekteringen var det stor interesse for konseptet. Det viser at myndigheter i flere land har blitt mer miljøbevisste og prøver å påvirke byggherrene til å bruke mer tre i bygningsprosjekter. Trehus som blir riktig designet, koster også mindre enn andre bygningstyper.
Foto/illustrasjon: ARTEC, 3Seksti