ØVRE FORSLAND KRAFTVERK: VANNKRAFT I VERDENSKLASSE

På Helgeland ligger Øvre Forsland kraftverk. Her har Helgeland Kraft bygget Norges vakreste vannkraftanlegg, som viser kraftproduksjon på naturens premisser og formidler kraftproduksjonens historie. Sweco har utarbeidet konsesjonssøknad, anbudsdokumenter og detaljprosjektert kraftverket.

FAKTA

Prosjekt
Øvre Forsland kraftverk

Oppdragsgiver
Helgeland Kraft AS

Sted
Helgeland i Leirfjord kommune

Periode
Avsluttet 2015

Kompetanse
Miljørådgivning, hydrologi, vannkraft, geoteknikk, geologi, bygg- og konstruksjonsteknikk, VVS, brann, lavspent, prosjekteringsledelse

OPPGAVE OG LØSNING

Kraftverket sto ferdig i 2015, utnytter et fall på 157 meter, har en installasjon på 9,9 MW, produserer 33 GWh og gir strøm til 1700 husstander.

Verdens vakreste vannkraftanlegg
Øvre Forsland kraftverk høster internasjonal anerkjennelse for sin unike arkitektur, designet av Stein Hamre arkitektkontor. I konkurranse med hele verden vant kraftverket i mai 2016 den amerikanske prestisjefylte arkitekturprisen Architizers 2016 A+ Awards. Blant 400.000 stemmer fra 100 land var det fascinasjonen for grønn kraftproduksjon tilpasset unik norsk natur som imponerte aller mest i klassen arkitektur og bærekraft.

Fremtidsrettet energiproduksjon
- Vi håper at vi gjennom utbyggingen av Øvre Forsland kraftverk har vist at Helgeland Kraft er en innovativ og miljøbevisst kraftutbygger. Her har vi lagt til rette for bruk av områdene til friluftsliv, og vi har utnyttet vannressursene på en skånsom måte uten at det har kommet nevneverdig i konflikt med miljøverdiene i området sier Torkil Nersund, produksjonssjef i Helgeland Kraft.

Bærekraftige løsninger
Noen av miljøtiltakene har vært å bygge veier med lav fyllingshøyde og broer av limtre som passer godt inn i terrenget. Arkitektonisk er kraftstasjonen inspirert av granskogen i området, lyssatt innvendig og til rettelagt som turmål utvendig.

Se film fra Helgeland Kraft om byggeprosessen og den vakre naturen rundt anlegget.

Foto: Helgeland Kraft AS

Sweco bistått med tverrfaglig spisskompetanse på mange fagområder:

Les mer

SITAT

"Her har vi lagt til rette for bruk av områdene til friluftsliv, og vi har utnyttet vannressursene på en skånsom måte uten at det har kommet nevneverdig i konflikt med miljøverdiene i området."
- Torkil Nersund, produksjonssjef i Helgeland Kraft