Usynlige nødvendigheter

/siteassets/nyheter/nyheter-september-og-oktober-2020/romsdalsgondolen-sweco-770.jpg

Usynlige nødvendigheter

8 september 2020
Våren 2021 åpner Romsdalsgondolen i Åndalsnes. Da får både innbyggere og besøkende muligheten til å ta en gondolbane til toppen av Nesaksla. På toppen kommer det restaurant, kiosk og et utendørsamfi.

Nå er Sweco hyret inn for å sørge for at det nye anlegget har all den infrastrukturen som trengs for å drive restaurant og gondolbane.

– I dag er det verken strøm, vann eller avløp på toppen av fjellet. Vår jobb er å legge til rette for at denne infrastrukturen kommer på plass, forteller Gry Helle Prytz, prosjektleder i Sweco.

Norges lengste hull

Gry Helle påpeker at det er et spesielt prosjekt å jobbe med.

– Jeg kjenner ikke til lignende prosjekter i Norge, i hvert fall. I dag er det ingen infrastruktur på Nesaksla, og om ett års tid skal det være et fjellanlegg og en restaurant på toppen. Det er ingen tvil om at dette er et spennende prosjekt å jobbe med.

Et viktig premiss for prosjektet er at det ikke skal gjøres store inngrep i naturen. Derfor er det bestemt at all infrastrukturen skal plasseres i et hull. Hullet vil ha en diameter på 312 mm. og skal strekke seg 1300 lengdemeter og 690 høydemeter. Installasjonen skal lages ved hjelp av retningsstyrt boring oppover, og er det lengste av sitt slag i Norge.

– I dette hullet skal det fraktes vann fra Nesstranda og opp til toppen, strøm skal også føres til topps, mens avløpsvann skal til bunns. Det er med andre ord mye som skal på plass i hullet, og det er helt avgjørende at det tåler høyt trykk, sier hun.

Hullet skal plasseres på innsiden av fjellet, og skal bores fra et steinbrudd som befinner seg øst for Åndalsnes sentrum.

– For å sikre at hullet havner der det skal, bruker vi teknologi som vi ofte bruker i våre vannkraftprosjekter. Hullet vil bores fra bunn, og videre vil det gå som en bue gjennom fjellet. Det siste strekket skal bores rett opp, forteller Gry Helle.

Flere av Swecos mest erfarne ingeniørgeologer, vann- og avløpsrådgivere, elektrorådgivere og miljørådgivere inngår i teamet som jobber med pilothullet.

 

Illustrasjoner: Jensen & Skodvin Arkitekter AS

FAKTA OM PROSJEKTET

Byggherre: Romsdalsgondolen AS

Sweco leverer: Rådgivertjenester og oppfølging i byggetiden.

Entreprenør bygging; HSCO – AF HS bygg / Christie DA

Entreprenør boring; Schenk