Undervisningsbygg i særklasse

/siteassets/nyheter/nyheter-september-og-oktober-2020/hvl-1.jpg

Undervisningsbygg i særklasse

6 oktober 2020
BERGEN: Flotte arbeidsplasser, ideelt for studenter, en «Edens hage» og et miljøbygg av ypperste klasse.

Superlativene satt løst da Høgskulen på Vestlandet (HVL) åpnet nybygget K2 i september. Ikke minst var Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister, begeistret:

– Det er fint å få oppleve hvor fantastisk K2 er for studentene og alle som skal jobbe her. Det er en god modell for hvordan vi skal utforme bygg i fremtiden, sier Asheim og henviser til kombinasjonen der god utdanning foregår i et miljøbygg.

Null utslipp

K2 er en del av Campus Kronstad og ligger vegg i vegg med HVLs hovedbygg som sto klart i 2014.

Sweco har bistått totalentreprenøren Kruse Smith med tekniske beregninger for klima og miljø. De beste tilgjengelige løsningene er tatt i bruk, særlig når det gjelder klimavennlig materialvalg. Resultatet er et nullutslippsbygg som produserer mer energi enn det forbruker.

– Det var fint å oppleve at alle skrøt av teknologien som vi har vært med på å utvikle, sier Swecos representant under åpningen, Terje Schütz Pettersen.

Han forteller at K2 har 40 prosent redusert klimagassutslipp på materialer, målt mot referansebygg, og at det totale karbonavtrykket er redusert med 30 prosent. Det meste av strømmen produseres i et solcelleanlegg på taket, og bygget er BREEAM Excellent sertifisert.

Et skoleeksempel

Marius Tunstad, Statsbyggs prosjektleder, roser det gode samarbeidet mellom alle partene som har vært involvert. Et skoleeksempel på vellykket prosjektarbeid, der entreprenøren sammen med L2 Arkitekter, Sweco og andre har levert på et svært høyt nivå.

– Det nye undervisningsbygget er absolutt blant de beste i sitt slag i Norge, mener Knut Kismul.

– Forskere slår fast at god arkitektur gir god lærelyst. I dette bygget ligger alt til rette for at studentene skal bli inspirert og motivert til å utvikle seg både faglig og menneskelig, sier Kismul som har ledet arbeidet på vegne av Høgskolen siden planene ble lansert i 2015.

– Fremdriften har vært meget god. Det er sjelden at et så omfattende og avansert bygg blir realisert på kun fem år.

«Edens hage»

K2 er en milepæl for Kruse Smith, en entreprenør som gjør seg stadig mer gjeldende i bergensområdet. Prosjektleder Audun Nygard legger vekt på at alle involverte dro i samme retning og stimulerte til nytenking og innovasjon.

Deriblant L2 Arkitekter og Michael Ross som hadde tatt turen fra Oslo i anledning nøkkeloverrekkelsen:

– Omgivelsene på Kronstad består i stor grad av metall og betong. Vi har derfor hentet inn noen myke elementer. De finner vi i atriet med grønt miljø og mange uformelle møteplasser.

Prosjektet har fått navnet «Edens Hage» der trematerialer dominerer på alle flater. Dessuten er busker og hele trær er trukket inn i bygget der de skal få vokse fritt.

Droner og roboter

K2 har plass til rundt 3000 studenter. I tillegg får 300 ansatte flotte arbeidsplasser med sosiale soner, kjøkken, garderober og dusj.

Noe av det nyskapende er en læringslab for alle ansatte og studenter der de kan benytte roboter, droner og drive med 3D-modellering. Lab’en kan også benyttes av skolelærere i Bergen som ønsker ny kunnskap.

Det er gjennomgående valgt fleksible løsninger for undervisningsrom og arbeidsplasser i hele K2, og arealene er tilpasset både hektisk teamarbeid og fordypning i fred og ro.

Fakta om K2, VHL

Byggeier: Statsbygg

Totalentreprenør: Kruse Smith

Totalrådgiver for tekniske beregninger, klima og miljø: Sweco

Arkitekt: L2 Arkitekter

K2 I TALL:

  • Miljøbygg med 14 300 m₂ bruttoareal
  • 1900 m₂ solcellepanel på taket
  • Plass til 3000 studenter
  • Plass til 300 ansatte
  • 5 år fra idé til ferdig bygg
  • 7 lesesaler
  • 4 fleksible auditorium
  • 13 seminarrom
  • 52 grupperom
  • 1 rom for tro og tanke