Signerte rammeavtale for fullskala CO2-fangstanlegg

/siteassets/nyheter/nyheter-ui-desemberjanuar/norcem_brevik770.jpg

Signerte rammeavtale for fullskala CO2-fangstanlegg

20 desember 2020
Sweco skal bistå Norcem i etableringen av karbonfangstanlegg på sementfabrikken i Brevik. Karbonfagsprosjektet er det første av sitt slag på verdensbasis.

Når anlegget er klart, vil Norcem Brevik bli verdens første sementfabrikk med fullskala CO2-fangst. Rammeavtalen har en varighet på fire år. Sweco skal primært levere hovedprosjektleder civil, byggeledelse, SHA og uavhengig kontroll av civil prosjektering. 

– Dette er virkelig et banebrytende prosjekt og vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven. Norcem AS har en visjon om nullutslipp av CO2 fra betongprodukter innen 2030, og vi ser frem til å bidra til å realisere denne visjonen. I dette prosjektet tilbyr vi noen av våre mest erfarne rådgivere innenfor industrisektoren, sier Tor Helge Indrebø, divisjonsdirektør for infrastruktur i Sweco.

Norcem AS er den ledende produsenten og leverandøren av sement i det norske markedet med to sementfabrikker i Norge. I Brevik skal prosjektet fange 400.000 tonn CO2 pr år.

I dag står sementindustrien for om lag 5-8 prosent av verdens CO2-utslipp, men ved hjelp av teknologi utviklet av Aker Solutions, nå Aker Carbon Capture, skal de norske utslippene ned. CO2 fra fangstanlegget skal etter planen fraktes til et nytt mottaksanlegg i Naturgassparken i Øygarden, før gassen fraktes til et permanent, og skikket, lagringssted i Nordsjøen.