Vinner av konkurranse om nytt fylkeshus i Bergen

/siteassets/nyheter/fylkeshuset-sak.png

Vinner av konkurranse om nytt fylkeshus i Bergen

1 april 2019
Hordaland fylkeskommune har innstilt LAB entreprenør som totalentreprenør og vinner av pris- og designkonkurransen for nytt fylkeshus. Sweco blir rådgivende ingeniør på det prestisjetunge prosjektet.

– LAB har den arkitektonisk beste løsningen både utvendig og innvendig sett på bakgrunn av konkurransegrunnlaget, sier Jostein Fjærestad, eiendomsdirektør i Hordaland fylkeskommune i en pressemelding.

Deltakerne i gruppen som vant pris- og designkonkurransen er LAB entreprenør, NSW arkitektur, HUS arkitekter, arkitektgruppen Cubus, IARK (interiørarkitekt) og Sweco (rådgivende ingeniør).

Tett samarbeid

Juryen har lagt vekt på at prosjektet representerer et spennende og fremtidsrettet offentlig bygg. I første etasje er bygget åpent mot byen med store glassflater som inviterer og stimulerer til aktivitet i alle retninger. Fjærestad mener også, ifølge fylkeskommunens pressemelding, at vinnerbidraget «Penrosetrappen» er det klart beste til å synliggjøre demokratiet og fylkeskommunen sine aktiviteter for innbyggerne, noe som var et av konkurransekriteriene.

Espen Schreiner, Swecos markedssjef i Bergen, er full av lovord om arbeidet tilbudsgruppen har lagt ned. – Fra dag én har det vært et utrolig godt samarbeid mellom alle deltakerne i gruppen, og det har vært helt avgjørende for det endelige resultatet. Sammen har de løst oppgaven på en fantastisk god måte, og vi scorer høyt på alle de viktigste kriteriene, sier Schreiner.

Rasmus Nord, divisjonsdirektør Bygg i Sweco, stemmer i. – Vi har forent den fremste kompetansen på alle fagområder i denne gruppen, og teamet har skapt et konsept som har truffet utrolig bra. Nå ser vi frem til å levere et kvalitetsprosjekt sammen med våre samarbeidspartnere, sier han.

Høye klimaambisjoner

Det nye fylkeshuset har et samlet bruksareal på hele 27 000 kvadratmeter. Den høyeste delen av bygget blir på tretten etasjer, og det blir plass til over 1100 arbeidsplasser.

Fylkeskommunen har høye ambisjoner for energi, klima og miljø i prosjektet. I vinnerforslaget har man skapt en helhetlig strategi for å oppnå dette, på tvers av alle fag i designgruppen. Det nye fylkeshuset vil oppfylle den høye miljøstandarden BREEAM-NOR Excellent, og samtidig oppnå kravet om 20 % reduksjon av klimagassutslipp. Bygget får passivhusstandard med energieffektive installasjoner. De to øvre takene vil få Bergens mest sentrale solcelleanlegg, som vil produsere mer enn 100 000 kWh/år. Alle tak er utformet som grønne tak for å sikre god vannfordrøyning, og for å øke tomtens økologiske verdi.

Espen Schreiner er ikke i tvil om at dette er et prosjekt som vil bli lagt merke til. – Fylkeshuset blir et signalbygg, og vil vekke stor oppmerksomhet både i Bergen by og i fylket, sier han.

 

Les mer om vinnerforslaget på Hordaland fylkeskommunes hjemmeside.

Alle illustrasjoner: LAB/Lloyd