Vil samle Oslo-folkets egne idéer
Sweco lar Oslos innbyggere vise hvordan de selv ønsker at byens rom skal tas i bruk. I dag setter vi opp en interaktiv installasjon ved rådhuset.
Installasjonen settes opp på den internasjonale Park(ing) Day, fredag 16. september, hvor parkeringsplasser over hele verden forvandles til alternative byrom. I Oslo har Bymiljøetaten valgt å ha en hel Park(ing) Week, i forbindelse med Europeisk mobilitetsuke, hvor 11 bedrifter «okkuperer» Fridtjof Nansens plass ved rådhuset.
3D-modell
Swecos installasjon er en stor kasse fylt opp av lekebiler. I løpet av uken vil forbipasserende barn kunne ta seg en lekebil, og etter hvert som disse fjernes, vil det dukke opp en 3D-modell av Oslo sentrum.
Tanken er så at Oslo-beboere i alle aldre skal kunne fylle de tomme byrommene der bilene var, med sine drømmer, tanker og ideer for et bilfritt sentrum. Dette kan de for eksempel gjøre ved å skrive, tegne eller sette inn objekter – det er kun fantasien som setter grenser.
– I Oslo sentrum går enorme arealer med til parkering. Mange er for å fjerne parkeringsplassene dersom dette kan skape mer byliv, men ingen ønsker å gi opp sin egen parkeringsplass. Det er en typisk «not in my backyard»-mentalitet, som kan snus ved at innbyggerne får se hva parkeringsplassene kan bli til, og ikke minst ved at de selv får komme med forslag. Ved vår interaktive installasjon blir Oslo-folket stilt spørsmålet «Hva savner du i byen din?», sier Birgitte Rodum, leder for Swecos landskapsgruppe.
Mennesket i sentrum
– Vi gleder oss til å se eksempler på hvordan byens framtid – uten bilen – kan se ut. Det er spennende at Sweco engasjerer Oslos innbyggere gjennom denne installasjonen, og vi er spent på å se hvilke muligheter publikum foreslår å fylle byen vår med, når Oslo kommune får privatbilene bort fra parkeringsplassene og ut av sentrum, sier Kaja Fjørtoft, koordinator for Europeisk mobilitetsuke i Oslo.
Rodum håper at installasjonen vil engasjere både barn, ungdom og voksne, og at mange tar turen til rådhusets borggård. Modellen vil utvikle seg i løpet av uken, og hun gleder seg til å se hvilke idéer Oslo-folket har for byen sin.
– Det er viktig at de som planlegger og beslutter hvordan byen skal utvikles, husker på én ting: vi bygger byen for de som skal bo i den, og da er det avgjørende at deres tanker står i sentrum for byutviklingen, sier hun.