Unik ekspertise på Lerøy

Visste du at gnadd betyr småfisk, eller at det noen ganger lønner seg å være problemorientert? I hele vinter har industrirådgiverne Gina Plathe Helsing og Arne Bratli reist frem og tilbake mellom Vesterålen og Oslo. På Lerøyfabrikken i Melbu skal de nemlig øke produktiviteten.

– ­Det er enormt spennende å få være med på å gjøre foredling av hvit fisk lønnsomt i Norge. Alternativet er jo å gjøre som mange andre; sende fisken til Asia. Det ligger mye miljøpolitikk i det, begynner Arne, seniorrådgiver i Sweco. 

Lokal produksjon

I Norge har vi råvarer som fisk og olje, men vi har kanskje aldri vært så gode på foredlingen av disse råvarene? Visste du for eksempel at dansk røket ål egentlig er norsk ål som er røket i Danmark? Som industrirådgivere er det ikke så merkelig at Gina og Arne brenner for å holde produksjonen innenfor landets grenser, og heldigvis har de kompetansen til å bidra til nettopp dette.

– Eller egentlig er det kunden som sitter på kompetansen, forklarer Arne.     – Selve løsningen ligger jo i det menneskelige, i hvordan de samarbeider og i hvilken rekkefølge de løser arbeidsoppgavene. Derfor pleier jeg å si at vi søker problemorienterte medarbeidere, og ikke løsningsorienterte.

Fra lærer til fiskeforedler

Før Gina startet i Sweco, jobbet hun som lærer på videregående. Hun forteller at det er overraskende mange likheter mellom de to yrkene.

– Alt handler om kommunikasjon, formidling og forståelse. I en inkluderende prosess ønsker man at alle skal bidra, også de som er litt mer reserverte, og da gjelder det å legge til rette for det, smiler hun.

Rollene er litt snudd på hodet, og nå er det hun som er «eleven». Læringskurven har vært bratt etter at hun startet i Sweco, og hun har fått rom til å utvikle seg.

–Det føles trygt når jeg har Arne som makker. Han er utrolig dyktig, og jeg lærer masse!

Arne på den andre siden har fått kunnskap i fiskeforedlingsproduksjon. –Det var kanskje det aller mest spennende. Og treffe nye mennesker da, skyter han inn.