Skipet
Når Skipet står ferdig i 2020, blir det Bergens første næringsbygg i massivtre. I tillegg til å redusere CO2-avtrykket, vil konstruksjonsmaterialet gi godt innemiljø, rask byggetid, redusert støy i byggefasen, samt gjenbruk etter endt levetid. Men visste du at Skipet er mye mer enn massivtre?
Solceller i Bergen?
På Skipet har vi installert solceller på taket, det gjør at vi kan fange grønn energi året rundt. Solceller fungerer aller best på solfylte og kalde vinterdager. Det trenger ikke være stekende sol. Faktisk kan det være overskyet. Det betyr at Norge er ypperlig for bruk av solenergi.
– Solcelleanlegget på taket vil produsere mer enn 30 000 kWh/år. Denne strømmen fordeles i bygget og til alt som bruker strøm. Når bygget bruker ekstra mye strøm, henter vi energi fra batteriene i kjelleren, dette gjør vi for å holde effekttoppene fra EL-nettet så lave som mulig, forteller energirådgiver i Sweco, Asbjørn Orheim Stoveland.
Brukte elbilbatterier i kjelleren
Du har kanskje hørt, eller merket, at kapasiteten til elbiler svekkes litt fra år til år? Når rekkevidden til elbilen er merkbart redusert skiftes batteriene ut, selv om det er masse restkapasitet igjen i batteriet. Heldigvis kan de brukte batteriene fremdeles gjøre nytte for seg.
– I Skipet blir det installert 10 Nissan Leaf-batterier hvor overflødig solenergi lagres til senere behov. Så slipper vi å importere strøm når det er høy effektbelastning i bygget – dette er bra for både miljøet og for nettleien. Vinn-vinn, sier energirådgiver Asbjørn.
Kjøling fra sjøvann og fjernvarme
Bygg med store glassflater kan fort bli til drivhus på varme dager, og nedkjøling ved bruk av air condition krever masse energi. Midt på dagen, når alle er på kontoret, kan behovet for kald luft medføre høye effekttopper som trekkes fra EL-nettet.
– Disse effekttoppene er en stor belastning for nettet, og kan faktisk bidra til at strømmen går for et helt område. Det ønsker vi selvfølgelig å unngå. Derfor pumper vi heller inn vann fra dype, kalde Puddefjorden for å kjøle ned bygget, og det reduserer både energiforbruket og belastningen på EL-nettet.
Selv om det kan bli varmt også her i Norge, er det kulda vi kjenner best. For å varme opp Skipet, bruker vi spillvarme fra søppelforbrenningen i Bergen.
– Denne type søppelforbrenning slår to fluer i en smekk: vi blir kvitt avfall, samtidig som vi bruker det til å varme opp byggene våre.
Vil du være med?
Ingenting er tilfeldig når vi bygger morgendagens byer. Skipet blir Bergens første og største næringsbygg i massivtre, og GC Rieber er byggherre.
I Skipet har vi jobbet med flere av Norges dyktigste fagfolk, og vi gleder oss til bygget er ferdigstilt i 2020.
Vil du jobbe med tilsvarende prosjekter? Det passer bra, for akkurat nå søker vi flere dyktige byggingeniører. Her finner du alle våre ledige stillinger.