M-MASTEN

Den skal tåle vind, is og fysisk belastning, og bestå av mindre stål enn dagens standardmodell. Katarina Jovicic ved kraftnettgruppen i Oslo jobber i disse dager med å beregne ferdig den første varianten av den nye standardmastmodellen for Statnett.

– Vi skal lage to varianter av masten med ulike styrkegrader. Nå er vi snart ferdige med å beregne den første varianten som skal testes over nyttår, forteller Katarina.

Målet med de nye standardmastene er å redusere stål, gjøre produksjon billigere og raskere. Løsningen er en «bardunert» mast, altså en stålmast dekket med utvendige stålvaiere. Masten monteres på prefabrikkerte stålfundamenter. På den måten unngår man betongarbeid på masteplas samtidig som man gjør monteringsarbeidet mulig om vinteren. Dette er en teknologi Sverige, Island og Finland allerede har tatt i bruk. Katarina jobber med ståldesign, og har høstet verdifulle erfaringer fra Swecos konstruktører i Sverige som har utført et lignende oppdrag for Svenska kraftnät.

– I Sverige har de gått gjennom den samme prosessen vi går gjennom nå. Det er veldig nyttig når vi skal løse de utfordringene vi møter underveis. Gjennom å bruke deres erfaringer fra Svenska kraftnät prøver vi å forbedre masten. Det dreier seg blant annet om transport, hvordan vi skal lage fagverkelementene og å avdekke hvilke utfordringer vi kan støte på når mastene skal monteres og tas i bruk, sier Katarina.

Et utviklingsprosjekt

En gang i uken har prosjektgruppen et møte der de bare diskuterer prosjektet. På den måten kan Katarina og kollegaene forebygge problemer i stedet for å løse dem i etterkant. Det er spesielt nyttig i et utviklingsprosjekt som dette, mener Katarina.

De første linjene skal settes opp i Finnmark, på relativt flat mark. De største utfordringene der kommer til å bli is.

– Vind som blåser på et stort areal skaper veldig stort trykk. Likevel er det is som kommer til å bli den største utfordringen. Mastene kan bli dekket med is opptil en halv meter i diameter. Det blir veldig tungt, og noe vi må ta høyde for når vi dimensjonerer, sier Katarina. 

Uvurderlig kompetanse

Katarinas spesialistkompetanse har vært veldig viktig i dette prosjektet.

– Det er få i Norge som har den spesialistkompetansen hun har. Statnett har kommet med tilbakemeldinger på hennes kompetanse og at hun holder fremdriften. Katarina fyller oppgaven og vel så det, sier Elisabeth Harvei, gruppeleder på kraftnett i Oslo.

 

Prosjektet skal stå ferdig i løpet av 2021.