KA23 – Norges første sirkulære bygg med vernestatus
Foto: Arild Danielsen
KA23 er rehabilitert etter bærekraftige prinsipper, og følger FutureBuilts kriteriesett for sirkulære bygg. Bygget fra 50-tallet er landets første sirkulære bygg med vernestatus.
Da Höegh Eiendom kjøpte Kristian Augusts gate 23 (KA23) høsten 2019, ønsket de å restaurere kontorbygget fra 50-tallet på bakgrunn av FutureBuilt-kriteriene for sirkulære bygg. Bygget er tegnet av Bjercke & Eliassen, og fasaden med solvågstein og originale teakvinduer, er vernet. Det har vært et mål å beholde mest mulig av byggets særegenhet – som eksempelvis teak- og marmorvegger – både av miljøhensyn og dets arkitektoniske verdi.
Arcasa arkitekter og DI (Design&Interiør) har stått for utarbeidelse av det arkitektoniske konsept og vært prosjekterende arkitekt og -interiørarkitekt på prosjektet. KA23 ble ferdigstilt november 2021 og er det første vernede bygget i Norge som rehabiliteres etter sirkulære prinsipper.
Bygget for fremtiden
Det ble gjennomført en omfattende ombrukskartlegging for å sammenligne miljøkonsekvenser knyttet til det å rive og bygge nytt, sammenlignet med ombruk. På bakgrunn av denne analysen ble det besluttet at fundamenter, bærekonstruksjoner, yttervegger, karmer, dekker, bæresystem, trapperom, heiser, deler av innervegger og noe teknisk utstyr ble beholdt.
Miljø og ombrukskartleggingen har gitt god kontroll på materialbruken og god oversikt over hvor de forskjellige materialer i eksisterende bygning brukes og ombrukes. Dette gjelder også for tilførte ombruksmaterialer.
Foto: Arild Danielsen
Kravene fra FutureBuilt er 50 prosent utslippsreduksjon sammenlignet med et typisk nybygg. Ser man på materialbruk alene, er det hele 85 prosent reduksjon i KA23. Tar man med transport i drift og energibruk i regnskapet, viser beregningene 66 prosent lavere klimagassutslipp enn valgt referansebygg.
– Dette prosjekt viser at ombruk og sirkulær tenkning virkelig utgjør en forskjell på klimagassutslippene. Skal vi klare ambisjonene i Parisavtalen kan vi ikke fortsette å rive og bygge nytt, sier Annette Lyngesen i DI.
Historie i veggene
Annette har både utarbeidet det arkitektoniske konseptet for KA23 og vært interiørarkitekt for Høeg og PR-selskapet Dentsu som har flyttet inn med sine 300 ansatte. Hun understreker viktigheten av å finne balansen mellom å skape et bygg for fremtiden, samtidig som man bevarer den historiske identiteten.
– Å identifisere de gode kvalitetene i det som allerede er tilstede i bygget, samt kartlegge materialer, selektere nedrivning og tilføye elementer som forsterker byggets arkitektur. Et godt sirkulært prosjekt krever at man er tilstede så ofte som mulig for å gjøre eventuelle korrigeringer underveis. Noen ganger ble for eksempel tapet og vegger rensket ut litt for fort, uten at vi fikk sjansen til å se hva som kunne vært mulig å bevare. Man må være tidlig ute med å tenke gode løsninger i alle valg som skal gjøres, og arkitekt må jobbe tett sammen med byggherre og entreprenør.