Hybrid solenergi i Bergen
I en nylig utgave av fagtidsskriftet EnergiRapporten handler toppsaken om hybrid solenergi på Varden skole i Bergen. Asbjørn Stoveland i Sweco forteller om de smarte og energisparende løsningene.
Saken bygger på Stovelands innlegg under Solenergidagen som fant sted i mai. Der forklarte han at hybride solceller/solfangere (PVT) er et solpanel med solkollektor like under, som drar ut varmen.
Brukes til oppvarming
– Jo varmere solcellene blir, desto mer faller virkningsgraden. Når solcellepaneler står ute i solen og produserer strøm blir de varme, og man går glipp av en større andel av den tilgjengelige solproduksjonen. Spørsmålet som da meldte seg, var om vi kunne trekke denne varmen ut av panelene og bruke den et annet sted, for eksempel til oppvarming av bygget, forteller Stoveland.
Varmen ledes ut av panelene gjennom rør, og går videre til akkumulering og til den kalde siden av en bergvarmepumpe. Pumpen skal forsyne skolen med ventilasjonsvarme, oppvarming og tappevann. I følge Swecos beregninger vil løsningen kunne øke virkningsgraden av solcellene med mellom 10 og 30 prosent, i tillegg til varmeproduksjonen som kan benyttes i bygget.
Satser på grønn teknologi
I følge Usman Ijaz Dar i Sweco, som har vært spesialrådgiver i prosjektet, har Varden skole slitt med et stort energiforbruk og dårlig inneklima.
– Vi har jobbet med å komme frem til de innovative og helhetlige løsningene for skolebygget. Bergen kommune, som er oppdragsgiver, satser tydelig på ny teknologi og grønne løsninger, sier han.
Varden skole er et bygg fra 1964 som Bergen kommune skal rehabilitere. Sweco har prosjekteringsoppdraget, og bygget skal være ferdig realisert sommeren 2017.
Les hele saken i EnergiRapporten her.