Fra avfallshåndtering til ressursstyring
Sirkulærøkonomi var tema da Sweco inviterte til nettverkstreff på Ingensteds i Oslo torsdag. Nå håper Swecos egen ekspert på feltet, Alastair Carruth, at flere åpner øynene for den bærekraftige økonomiske modellen.
– Hovedbudskapet er at prinsippene og metodene knyttet til sirkulærøkonomi gir mening uansett hvordan du vrir og vender på det, sier Alastair.
Sirkulærøkonomi er ikke noe nytt, og har vært et begrep siden 1970-tallet. I en sirkulær økonomi er målet at mest mulig av råvarene som inngår i et produkt skal brukes på nytt eller resirkuleres. Tanken er at dette skaper nye økonomiske muligheter samtidig som det reduserer miljøpåvirkningen.
– I dagens samfunn forholder man seg til avfall etter at det har blitt et problem. Man produserer, bruker og kaster. Med sirkulærøkonomi kan vi forebygge avfallet, forklarer Alastair.
Man må tenke på hele kretsløpet
Tidligere i karrieren jobbet Alastair med tilrettelegging for avfallshåndtering. Nå vier han yrkeslivet til å forhindre at avfallet oppstår.
– Sirkulærøkonomi tilbyr en proaktiv og systematisk tilnærming til å eliminere eller dra utbytte av avfall, og krever en ny form for ressursstyring.
I sirkulærøkonomien følger man produktet fra start til slutt. Skal man legge til rette for en bærekraftig økonomisk modell må man inkludere hele kretsløpet.
– Vi må designe resurssystemer på en bedre måte. Bygninger, industrielle prosesser, produkter og tjenester er eksempler på resurssystemer. Det krever en endring i vår tekniske tilnærming uavhengig av om du er ingeniør, designer, økonom, bygningsarbeider eller produsent, sier han.
Alastair legger vekt på at man må tenke på mer enn den øyeblikkelige økonomiske vinningen.
– Vi må tenke langsiktig, utfordre de etablerte systemene, analysere de nye systemene og se på hva som lønner seg i det store bildet. Dette handler ikke bare om miljøspørsmål, det er en økonomisk modell.
Fremtidens leder må tenke bærekraftig
Nå håper Alastair at flere beveger seg i retning av en mer bærekraftig økonomisk modell.
– Jeg er overbevist om at fremtiden krever en ny type ressursledelse. Ledere som forstår at man må tenke på avfallet før det blir et problem. I Skottland, hvor jeg jobbet tidligere, har sirkulærøkonomi fått bred støtte, både i privat og offentlig sektor.
Han håper at flere er villige til å tenke nytt.
– Vi mennesker er vanedyr, skal dette fungere må bedriftene selv legge til rette for innovasjon og endring. Det er også avgjørende at vi gjennomfører noen prosjekter basert på denne tankegangen slik at andre kan bli inspirert. Jeg tror at det er viktig at vi i Sweco involverer oss i innovative prosjekter, for her vil det være behov for vår tekniske ekspertise.