Dropp bilen og kutt utslipp
Over 80 prosent av utslippene på Vinjerock kommer fra transport. Det viser klimastrategien Swecos rådgivere har laget. Toppturveteranen og ekstremsportentusiasiten Andreas Køhn reiser aller helst med sykkel når han skal på topptur.
Foto: Andreas Køhn
Vinjerock skal halvere sine utslipp innen 2030. I samarbeid med festivalen har Swecos rådgivere utarbeidet en klimastrategi for å finne ut hvordan de kan nå det målet. Kartleggingen viser at over 80 prosent av utslippene kommer fra transport. Vi har derfor spurt sykkel- og toppturveteranen Andreas Køhn om hvordan man kommer seg på tur uten å sprenge klimabudsjettet. Andreas Køhn er nemlig ekstremsportentusiasten som testet ut hvordan han kunne komme seg ut på tur uten bruk av bil.
Suverene sykkelturer
Andreas bor i Lofoten, én mil unna nærmeste bussholdeplass. Alternativet for å komme seg rundt er derfor begrenset, men Andreas fortviler ikke.
– Det er bare å ta sykkelen fatt, det. Spesielt på sommertid er det veldig fint, sier han.
Sykkel har blitt et selvsagt transportmiddel, både i hverdagen og når han skal på toppturer. Den lengste sykkelturen han har hatt var på 320 kilometer da han skulle på en terrengsykkeltur. Det er nesten like langt som fra Oslo til Trondheim. På turen tok han likegodt med seg to sykler. Og bare for å ha sagt det, fra Oslo til Vinje er det «bare» 240 kilometer.
– Det var bare å feste sykkelen slik at den kunne trille bak meg. Det gikk fint så lenge det var flatt eller nedoverbakke, men jeg innrømmer at jeg kjente vekta i oppoverbakkene, forteller han.
Hans beste tips til lange sykkelturer er nøye planlegging og å ta seg god tid.
– I tillegg gjelder det å pakke smart. Ikke ta med mer enn nødvendig, men husk lappeutstyr, pumper og førstehjelpsutstyr. Og selvsagt ekstra klær samt næring. Om du ikke har syklet lange avstander før vil jeg også anbefale å gå over sykkelen for å se om den trenger nye dekk, slange eller bremseklosser, sier han.
Andreas sitt budskap er at sykkelturer passer for alle, og at du ikke trenger dyrt og fancy utstyr.
Foto: Andreas Køhn
Tog er topp
Sykling er et godt alternativ dersom tiden strekker til og formen ikke er sånn aller verst.
– Å sykle krever at man har tid. Å reise kollektivt, enten via buss eller tog, er derfor et godt alternativ dersom tiden er knapp, sier han.
Da Andreas skulle på en skifestival i Vatnahalsen, ville han gå «all in» og kun bruke kollektiv transport. Etter turen regnet han på utslippene sine, og fant ut at han ikke sparte mye CO2 med tog fra Bodø til Trondheim.
– Nord for Trondheim går nemlig togene på diesel, og togturen fra Bodø til Trondheim hadde nesten tre ganger så mye utslipp som togturen fra Trondheim til Oslo, sier han.
Tog har generelt sett et mye lavere CO2-utslipp sammenlignet med biler. Andreas anbefaler derfor å ta toget – spesielt om man bor sør for Trondheim.
– Tog og buss er et fint transportmiddel for lange avstander. Som med sykkelen, får man i større grad med seg det som skjer rundt og kan observere landskapet. Norge er jo trossalt et av verdens fineste land, sier Andreas med et glimt i øyet.
Han anbefaler likevel å beregne god tid dersom man er nødt til å bytte transportmiddel, og minner om at det ikke går tog hele veien opp til Vinjerock-campen. For de som ønsker å dra strake veien til Eidsbugarden kan Festivalekspressen være et alternativ. Den kjører direkte fra Oslo, Sandvika og Bergen til Eidsbugarden – uten bussbytte.
Bil om du må
– Dersom bil er eneste alternativ, oppfordrer jeg festivaldeltakerne til å ta elbilen, fylle opp bilen med så mange personer det er plass til og ikke minst bruke bildelingstjenester. For tall viser jo at bilen står stille over 80 prosent av tiden, sier Andreas.
Flere av Andreas sine tips og triks til bærekraftig transport kan du høre på Vinjerock lørdag 23. juli kl. 11.
– Forhåpentligvis kan jeg motivere andre til å tenke litt grønnere. For det skal ikke mye til om alle bare tar noen få grep, avslutter han.