Bygget Mjøstårnet med ispinner

Denne uken var det tid for den årlige samlingen for Swecos sommerstudenter. Årets konkurranse: å bygge den høyeste miniatyrkonstruksjonen av Mjøstårnet – med ispinner.

Mjøstårnet i Brumunddal vil bli verdens høyeste trehus når det er ferdig bygget. Sweco er rådgiver for prosjektet som skal stå ferdig i mars 2019, og i år fikk Swecos sommerstudenter i oppgave å bygge sin egen miniatyrversjon av Mjøstårnet.

Klar – ferdig – gå!

Utstyrt med ispinner, grillpinner og lim tok studentene fatt på den morsomme oppgaven med kirurgisk presisjon.

– Det viktigste er at det står, kom det samlet fra den ene studentgruppen.

Målet med oppgaven var å bygge det høyeste selvbærende tårnet. De øvrige kriteriene var at det skulle ha et statisk system, det skulle være estetisk og miljøvennlig.

– Vi planla ikke så mye. Vi ble enige om fundamentet, og så begynte vi bare. Målet er å få det over én meter, sa Ola Mo. Han er student ved Arkitekthøyskolen i Oslo, og skal jobbe hos Sweco Seljord i sommer.

De fleste studentene tok utgangspunkt i høydekriteriet. Estetikk og miljøhensyn måtte vike i denne konkurransen.

– Vi hentet inspirasjon fra Eiffeltårnet når det kom til det estetiske. Skulle det bli flom får vannet renne gjennom hullene i konstruksjonen, sa student Ingvild Skøyen lattermildt.

Gikk tom for lim

For en av gruppene holdt det ikke med tre flasker lim for å ferdigstille prosjektet.

– Vi gikk tom for lim lenge før slutten, så nå driver vi med lafting, sa Erling Engh, sommerstudent i Stavanger. Heldigvis brukte vi masse lim før det var ferdig, så det burde holde. Kanskje laftingen kan være et pluss.

Verdig vinner

Alvdis Hardeng, rådgiver på Bru i Sweco, arrangerte oppgaven. Hun var veldig imponert over studentene.

– Jeg ser mange stabile konstruksjoner og det lover godt, sa hun like før vinnergruppen ble utropt.

Da det var tid for å kåre en vinner var det gruppen ”BREEAM Team” som stakk av med seieren. Studentene hadde gjort det godt på oppgaven tidligere på dagen, i tillegg til at de hadde bygget en høy og stabil konstruksjon.

– Gruppen var en kreativ gjeng som samarbeidet godt, og vi tok utgangspunkt i å lage et sterkt fundament. Det økte nok vinnersjansene, sa sommerstudent Sondre Rørvik.