Lyse ideer for fremtiden.

3. mars kl. 17.00 inviterer Sweco til bransjetreff for geo- og energifagene på Ingensteds i Oslo.

Skal verden nå målsettingene i Parisavtalen, er gjennomgripende endringer i verdens energisystemer en forutsetning. Samtidig må alle større næringer følge på. Spesielt bygg- og anleggsbransjen har blitt beskyldt for å komme tregt i gang, men med endringstempoet som kreves både i energi- og byggebransjen fremover ser vi nå et taktskifte.

Derfor ønsker vi velkommen til et uformelt, men inspirerende bransjetreff med foredragsholdere som går i bresjen for grønn omstilling.

Meld deg på bransjetreffet her.

Store utfordringer

Klimakrisen og veien mot grønn omstilling gir enorm etterspørsel etter fagkunnskap innen kraftnett og anleggsfag. Et kompetansebehov som stadig er i utvikling.

  • Omlegging i energimarkedet fører til økt behov for kompetanse innen de fleste former for grønn energiproduksjon.
  • Her er spesielt omleggingen i dagens industri til mer miljøvennlige drivlinjer viktig. Leveransesystemene må tilpasses den nye energimiksen, slik at grønn energi kommer frem til forbrukerne.
  • Skiftet i energisektoren fører til store anleggsprosjekter, ofte utenfor allfarvei, høyt til fjells eller i bratte fjorder.
  • Mer ekstremvær fører til økt etterspørsel etter skred- og flomvurderinger. Både infrastruktur og konstruksjoner må stå på trygg grunn også i fremtidens klima.
Mindre utslipp, mer energi

Energiomstilling fra fossil til fornybar kraft er en forutsetning for å løse klimakrisen. Det internasjonale energibyrået (IEA) har i sitt veikart mot nullutslipp beskrevet den grunnleggende endringen i energisystemet som må til for at verden skal nå dette målet innen 2050. Her fremheves elektrifisering i transport, bygg og industri som avgjørende for å kutte utslipp, samtidig som energibruken må effektiviseres.

Men hvordan skal Norges og verdens energibehov dekkes, samtidig som klimagassutslippene reduseres betraktelig?

Dette er lettere sagt enn gjort. Det krever storstilt satsing på fornybar kraft som vind, sol og vann. I tillegg vil den enorme etterspørselen etter elektrisk kraft føre til en massiv utbygging av leveransenettet, og mye av det eksisterende nettet må oppgraderes for å sikre leveringskvalitet i alle deler av landet.

Betydelige naturinngrep

Veien mot nye fornybare energikilder og leveransenett fører til store anleggsprosjekter og tilhørende inngrep i naturen. For når Kraft-Norge skal bygges, er det ikke mulig å komme utenom kuperte fjellområder, dype daler, rasfarlige områder og verdifull natur.

Både kraftproduksjon, transformatorstasjoner, adkomstveier og traseer er arealkrevende. Utbygging medfører betydelige naturinngrep og ressursbruk i form av maskiner, masser, betong, stål og mineraler.

Vi i Sweco ønsker å sette søkelys på hvordan vi som rådgivere kan bidra i det grønne skiftet. Vi vil bruke vår kompetanse slik at kraftomstillingen blir så smidig som mulig, ved å legge til rette for løsninger med minst mulig klimautslipp og ressurssløsing på veien.

Etter to år på hjemmekontor gleder vi oss til å treffe kolleger på tvers av bransjen til en hyggelig kveld med faglig innhold og noe godt i glasset (og på tallerkenen).

Agenda

1. Velkommen til en lys fremtid

Elisabeth Baird, divisjonsdirektør Energi, Sweco Norge

2. Det er håp i fremtidens energisystemer 

Marius Kluge Foss SVP, Head of Global Energy Systems, Rystad Energy

3. På nett med det grønne skiftet

Martine Moe Winsnes, leder for Langsiktig kraftsystemutvikling, Statnett

4. Grønne tanker for anleggssektoren

Ellen Ramsnes, rådgiver anlegg og infrastruktur, SINTEF

5. Omstilling nå, Zero motsetninger 

Sigrun Gjerløw Aasland, Leder Zero

6. Krefter for fremtiden

Merete Saugestad, Bærekraftsdirektør, Sweco Norge

Meld deg på  her.